A születési dátum mutatja, mivé válhatunk

A kronobiológia és a sport kapcsolata. Hogyan lehet valaki az egyik csapatban főszereplő, ha a másikban gyengén teljesít?

Havasi Zsolt
2017. 06. 24. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges következtetésekre lehet jutni a születési dátumból – röviden ez a kronobiológia. Viszonylag új jelenségről beszélünk, hiszen a tudományág szellemi atyjai (prof. Artur Vlagyimirovics Zsazskov és dr. Tatyjana Szmirnova, akik Magyarországon is tanítottak) 1981-re állították fel azt a tipológiai táblázatot, amelyet a korábbi Szovjetunióban tudatosan használtak a gazdaságfejlesztés, a tudomány és a sport területén is. A módszert a Távol-Keleten is bevetették: Japán a járműiparban arra használta, hogy a 24 órás termelés során biztosítsák az egymás közelében dolgozó emberek magas fokú hatékonyságát.

S hogy a sportban milyen haszna van a magyarul időbiológiaként nevezhető tudománynak? A módszer Somogyi Annamária sportkronobiológus szerint segít a megfelelő játékosok kiválasztásában, megmutatja, ki kivel lehet a leghatékonyabb a pályán – tehát hasznos lehet a játékkapcsolatok vizsgálata terén is.

– Egy csapat igazoláspolitikájánál rámutathat, hogy milyen mentalitású, markerű, tipológiájú emberekkel a legszerencsésebb nekiindulni. Kik azok, akik beleillenek az edzői elképzelés szerinti játékrendszerbe – ecsetelte a szakember. Somogyi kiemelte, az utánpótlásban még nagyobb szerepe van a kronobiológiának. Noha hazánkban a labdarúgás területén még nem történt áttörés, azért a sportág sajátosságait alapul véve elmondható: szinte minden fiú szeret serdülőkorában focizni, ezzel együtt már korán lehet látni egy-egy gyerek alapkarakterét. Ugyanígy viszont az is kiderülhet, nem biztos, hogy ez az a sportág, amelyben a személyiségéből fakadóan a lehető legtöbbet tudja kihozni.

Persze nem lesz mindenkiből élsportoló, de a módszer segítségével a szülők és az edzők képet kaphatnak a gyermekek velük született adottságairól.

A kronobiológia további fontos része az antropometriai mérés. Mi is ez? Például a kézilabdakapusok kiválasztásánál, képzésénél az élsportban napjainkban a szakemberek szerint fontos szempont a 170 cm feletti testmagasság. A 10-11 éves korban elvégzett vizsgálat alkalmával márpedig kimutatható a véglegesen elérhető magasság, ám amennyiben a gyermek nem éri el a megfelelő méretet, a kézilabda többposztos képzése lehetőséget biztosít számára, hogy a pályán más pozícióban képződjön tovább, netán nem az élsport szintjén.

A szakértő elmondta, nehéz elfogadtatni, hogy a kronobiológia segédanyagként szolgálhat az edzők számára egy-egy döntés meghozatalához. – Lehet, hogy én is szkeptikus lennék, ha nem tanultam volna erről annyit – tette hozzá Somogyi, aki nem igazán érti, miért csak a kézilabdautánpótlás-edzők kérték eddig az ő segítségét, ugyanakkor jelezte, konkrét eredmények is rendelkezésére állnak már: a sportág bajnokságaiban sikerrel tesztelték a módszert. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem jelenlegi rektora, valamint az olimpiai bronz- és ezüstérmes Pádár Ildikó kézilabdázó is konstruktívan állt a kronobiológiához.

– Hogy egy játékos esetében mi miért történik, azt személyiségjegyeiből lehet a legjobban megismerni – mutat rá Somogyi, aki korábban Zsiga Gyula váci csapatánál is segített. – Útmutatót, hasznos segédanyagot adott az edző kezébe. Megkönnyítette a munkát – nyilatkozta lapunknak Zsiga Gyula.

Somogyi érdekességként elmondta még, arra is volt példa, hogy az egyik NB I-es klub végzős utánpótlás-korosztályánál elég különös eredményt mutatott a tipológiai elemzés, hiszen a hat kezdőjátékos mindegyike kolerikus személyiségtípusú ember volt, ilyen játékosokkal azonban a csapat edzője nem tudott hatos falas védekezést játszatni, ugyanis „mindenki kiugrál”. Az első mérkőzésen így a minél kisebb vereség volt a cél, a visszavágóra pedig az eggyel fiatalabb korosztályból kellett olyan tehetséges játékosokat választani, akik tipológiája jól kiegészítette a csapatot, az edző elképzelése így pedig már győzelmet hozott.

A kronobiológia arra is magyarázatot adhat, mitől függ, hogy egy adott játékos az egyik csapatban főszereplő, míg a másikban teljesítménye látványosan visszaesik. Somogyi rámutat, lehet az illető bármilyen tehetséges, ha a személyisége miatt az edző nem tudja beilleszteni a meglévő keretbe. Egy játékos pedig egyben ember is, akit kezelni kell. Talán ezek után nem meglepő, amit Dárdai Pál nyilatkozott Kleinheisler László kapcsán, akinek a Werder Bremennél megesett németországi kalandja nem sikerült eredményesre. – Nehéz betenni egy rendszerbe, ösztönösen játszik, csapong ide-oda. Külön művészet megtalálni a helyét a pályán, azok az idők pedig már elmúltak, hogy valaki szabadon játszik.

A szakember úgy véli, rengeteg jó adottságú, utánpótláskorú sportolónk van, de akadnak, akik nincsenek a helyükön, s ha tovább erőltetik az adott sportágban, amiben annyira nem jó, el is mehet a gyermek kedve a sporttól. A pszichogenetikai típuselemzés segítségével pedig nagy valószínűséggel meg lehetne mondani, ki miben volna a legjobb.

Példa a középpályáról

Egy közelmúltbeli konferencián Somogyi Annamáriának, amolyan tesztként bedobtak két születési dátumot, plusz még annyit, hogy férfi labdarúgókról van szó. A sportkronobiológus innentől levezette, hogy két olyan karakterről lehet szó, akik jól együtt tudnak működni, s nem kioltják egymást, hanem ráerősítenek a másik jó tulajdonságaira. Nem tévedett: Hannich Péterről és Póczik Józsefről volt szó, a Rába ETO két középpályásáról, akik egymás mellett futballozva 1982-ben és 1983-ban is bajnoki címet nyertek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.