Elhunyt Damjanovich Sándor biofizikus

A Széchenyi-díjas kutató életének 82. évében halt meg.

MN
2017. 06. 06. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 82. évében, június 5-én elhunyt Damjanovich Sándor Széchenyi-díjas biofizikus, az MTA rendes tagja, a Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke – írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.

Damjanovich Sándor az enzimkinetika és a sejtbiofizika területén folytatott több évtizedes, kiemelkedően eredményes kutatómunkát, nevéhez fűződik a hematológiai és immunológiai betegségek okozta elváltozásokat vizsgáló áramlási citometria magyarországi meghonosítása és széles körű elterjesztése. Iskolateremtő munkásságát mutatják kiemelkedő, nemzetközileg is széles körben elismert eredményei, a biofizika hazai fejlődését előmozdító külföldi tudományos kapcsolatai, valamint az, hogy az általa 1968-ban átvett, majd több évtizedig vezetett debreceni Orvosi Fizikai Intézet – a mai Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet – a tudományterület egyik legrangosabb szellemi műhelyévé vált.

Az MTA felidézi: Damjanovich Sándor József Mátészalkán született 1936. január 24-én. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1960-ban, majd 1964-ben laboratóriumi szakorvosi képesítést szerzett. Közben 1963 és 1967 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (2000-től Debreceni Egyetem) fizikus szakán tanult.

Orvosi diplomájának megszerzése után az egyetem kórtani intézetében kezdte meg szakmai pályafutását. 1968-ban átkerült az Orvosi Fizikai Intézetbe, amelynek igazgatója lett. Egy évre rá az intézet felvette a Biofizikai Intézet nevet, itt kezdetben egyetemi docensként dolgozott. 1972-ben vehette át egyetemi tanári kinevezését. 1974-ben az egyetem tudományos rektorhelyettesévé választották, e tisztségét hat éven keresztül töltötte be. 1986-tól 1990-ig ismét rektorhelyettesként dolgozott.

A Biofizikai Intézet 1997-es Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetté való átnevezése után is megtartotta igazgatói pozícióját. 2002-ben a Debreceni Egyetem Molekuláris Medicina Kutatóközpont igazgatója lett, és 2006-ban professor emeritusi címet kapott. 1996–1997-ben a Debreceni Universitas Egyesülés elnöke, 1999 és 2002 között Széchenyi-, 2000-ben pedig Szilárd Leó professzori ösztöndíjjal kutatott. Számos külföldi egyetem és intézet – egyebek között az amerikai egészségügyi minisztérium alá tartozó National Institutes of Health, illetve a göttingeni Max Planck Intézet Biofizikai Kémiai Intézete – vendégprofesszora volt. A Németországban, majd az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration) meghívására az Egyesült Államokban eltöltött időszak alapozta meg azokat a kapcsolatokat, amelyek hozzájárultak, hogy a debreceni biofizikusok munkássága tartósan bekapcsolódott tudományterületük nemzetközi vérkeringésébe.

1982-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1990-ben pedig rendes tagjává. 1987 és 1990 között az MTA Biológiai Tudományok Osztálya elnökhelyettesi, 2002-től 2008-ig pedig elnöki teendőit látta el. Utóbbi tisztségénél fogva az Akadémia elnökségének is tagja volt. Egy időben az MTA közgyűlésének jelölőbizottsági munkájában is részt vett. Ezenkívül 1986 és 1992 között a Tudományos Minősítő Bizottság tagja volt. Akadémiai tisztségei mellett 1984–1994-ben a Magyar Biofizikai Társaság alelnöke, 1994-től pedig a társaság tiszteletbeli elnöke volt. 1995-ben az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) tagjává választották. Emellett évekig a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt.

Az orvostudományi problémákhoz a fizikus precizitásával és éleslátásával közelítő tudós nevéhez olyan komplex rendszerek vizsgálata fűződik, amelyeket összetettségük miatt előtte mások nem mertek és nem tudtak kutatni. Jelentős eredménye a sejtfelszíni receptorok úgynevezett nem véletlenszerű topografikus (térképszerű) eloszlásának főleg limfocitákon (nyiroksejteken) végzett kísérleti bizonyítása.

Nevéhez fűződik a jelenség első feltételezése is. Munkásságát számos elismeréssel díjazták: 1995-ben Szent-Györgyi Albert-díjat kapott, 1997-ben Széchenyi-díjat vehetett át. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült 2002-ben. Életpályája során végzett kiemelkedő tevékenységéért vehette át a 2013. évi Akadémiai Aranyérmet – írja honlapján az MTA.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.