Lehet, hogy át kell írni az emberi faj történetét

A Homo sapiens százezer évvel korábban jelent meg, mint hittük, és nem egyetlen helyen alakult ki.

MN
2017. 06. 07. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss kutatás szerint minden korábbinál régebbiek, 300-350 ezer évesek azok az emberi maradványok, amelyeket Marokkóban, a Jebel Irhoud nevű lelőhelyen tártak fel az 1960-as évek óta. Jean-Jacques Hublin, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet professzora és munkatársai a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban bemutatták, hogy az öt ember koponyái szinte teljesen olyanok, mint a maiaké, a koruk viszont jóval régebbi, mint eddig hitték.

Eddig úgy tudtuk, hogy a modern ember, a Homo sapiens 200 ezer éve fejlődött ki valahol Kelet-Afrikában, de a legújabb kutatási adatok arra utalnak, hogy át kell írni a tankönyveket. A Jebel Irhoud-i leletek tükrében legalább százezer évvel korábbra kell tennünk a Homo sapiens megjelenését, és felül kell vizsgálni a kialakulás helyét is. Ez nem azt jelenti, hogy Marokkóba kell áthelyeznünk az emberiség bölcsőjét, inkább azt, hogy több helyen, szerte Afrikában alakult ki a fajunk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.