Párhuzamos szőlősorok

Természetesen többet ér a dűlőnek az a fele, ahová évtizede nem tette be a lábát ember.

Jásdi István
2017. 06. 07. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két fényképet nézve felvetődik a kérdés: melyik az értékesebb terület? Azonos borvidék azonos dűlője. Egy időben – úgy harminc évvel ezelőtt – telepítették a szőlőt minden sorba. (A második kép a cikkben lejjebb látható.) 

Természetesen többet ér a dűlőnek az a fele, ahova évtizede nem tette be a lábát ember. Már kértek rá kivágási engedélyt. Úgy árulják, hogy ide „okosba” építési engedélyt lehet szerezni. Legalábbis gazdasági épületre meg tűzivíz-tározóra.

Egy hektár szőlőterület árát nem nehéz kiszámítani a rajta megtermő borszőlő árából és az ültetvény korából. Több évszázados tudományos alapja van a kataszteri pont számításának. Az ültetvény értékének kiszámítása sem ördöngösség. A terület értékét hasonló adottságú szekszárdi, mádi területekével összevetve, termőültetvénnyel hektáronként 10-14 millió forintra becsülhetjük. A területen minden egyes tőkéhez évente nyolcszor-kilencszer kell odalépni: megmetszeni, kötözni, fűzni, hajtást válogatni, csonkázni, szüretelni. Még többször kell gépekkel ki- és beszántani, füvet nyírni, mulcsozni, permetezni.

A szomszédos dzsindzsás gazdája nemrég adott el egy elhagyott szőlőterületet, gazdasági épület céljára, a háromszorosáért. Az épületben persze semminemű gazdasági tevékenység nem folyik. A feszített tükrű tűzivíztározóban vígan pancsol a család. Jó ügyvéd, kooperatív építési hatóság, mindenki jól jár. Az építési telek árában értékesített első osztályú szőlőtermő területen nem lehet gazdálkodni.

A törvények védik a part menti, tájat formáló szőlőt. Van törvény a Balatonra, van a termőföldre. Védi a szőlőt az önkormányzat és a hegyközség is. A táj megváltozásával bekövetkező általános értékvesztés veszélyét felismerték az önkormányzatok, felismeri mindenki, aki nehezen tudja eladni belterületi házát, telkét. Mindenki, aki már eladta a kárpótlásban kapott vagy úgy örökölt külterületi telkét, felépítette gazdasági épületnek álcázott nyaralóját. Az újonnan jöttek, a gyüttmentek már csak egyetlen építési engedélyt szeretnének látni:

„Csak még az enyém menjen át, aztán én is tájvédővé válok, mert jobb a nappaliból a szépen művelt szőlőre látni, mint a szomszéd szorosan mellém épített házának a vécéjére!”

A törvényekkel szemben az azonnali haszonnak ellenállni képtelen, kiművelt állampolgár a jogalkalmazóktól kap segítséget. A kormányhivatalok szerint senkinek nincs köze ahhoz, mire használja az állampolgár az egyszer fölépült ingatlant. A használatbavételi engedélyhez előírt nyolcvan százalék szőlőt az állampolgár az engedély kiadása utáni napon kivágathatja. Miniszteri rendelet tette lehetővé a szőlőművelésre kialakított zártkertek tulajdonosai számára 2016-ban a szőlő kivágását. A kivágás tényét haladéktalanul rögzíti a földhivatal. A törvényeket felülíró rendelet hatályát 2017-re meghosszabbították. Gazdaság nélkül maradt a gazdasági épület. A bíróságok a termőföld árára vonatkozóan nem a kamara mellett működő, helyi gazdálkodókból álló földbizottságoktól, hanem az ingatlanszakmából érkezett szakértőtől fogadnak el véleményt. A megyei kamara maga is bizonytalan. Annyi fontos ember fordul hozzájuk akadékoskodó földbizottságaik miatt. Az elhagyott területek és a táj védelme miatt fellépő önkormányzatok sorban veszítik el a pereket.

A gyomtól, gombabetegségektől, rovar kártevőktől fenyegetett szomszédságban lassan mindenki kénytelen felhagyni a szőlő művelésével. Okosba előbb-utóbb ezek a területek is nyaralótelekké válnak. A legokosabbak számára az eltűnő szőlők között a legnagyobb üzlet a borospince építése, európai uniós támogatásokból.

A föld alá rejtett betonmonstrumok akkora üzletet jelentenek, hogy a legkiválóbbak rögtön megépítik az első projekt tükörképét is, két, sőt három pincét, három pályázatot tolnak egybe. Épült errefelé is négy-öt ilyen föld alatti rendező pályaudvar. Sok szőlő nem kerül beléjük, pedig fel tudnák dolgozni az eltűnő borvidék teljes termését. Nem ez volt a cél. Nem akart itt senki dolgozni, munkavállalókkal bajlódni. A cél a támogatás lehívásával teljesült. A projekt gazdaságra gyakorolt hatása elmúlt a zárókő elhelyezése utáni napon. A felépült projektek építtetőinek többsége mára kivette a profitot, túladott az objektumon. Az meg ott maradt – költséges tájsebnek. A kivett profitból újabb projekt indulhat a szőlőben. Megvan a recept.

Talán még az a kisebb baj, hogy fölösleges objektumokba nyomták a gazdaság felpörgetésére nyújtott támogatásokat. Brüsszelben is tudják, hogy kézen-közön eltűnik a felzárkózásra nyújtott támogatások 25-30 százaléka. A nálunk elérhető 70-80 százalékról nem is álmodnak. Súlyosabb ügy, hogy az ország képtelen kinőni a késő Kádár-kor szellemiségét idéző ügyeskedésekből, és egy egész közgazdász-generáció nőtt fel mostanra, amely üzleti tervek helyett a pályázatírás input-output ügyeskedésében, az alul- és felülszámlázás varázslataiban látja a gazdaság lényegét.

A szerző borosgazda Csopakon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.