Rekordvékony az ózonréteg, extrém UV-sugárzásra figyelmeztet az OMSZ

Húsz százalékkal kevesebb az ózon, mint ilyenkor szokásos, 15-20 perc alatt is le lehet égni.

MN
2017. 06. 12. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordalacsony ózontartalom-értékeket regisztráltak hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) budapesti Marczell György Főobszervatóriumában. Az ózontartalom folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és ezek a valaha mért legalacsonyabb értékek június első felét tekintve. Később, napközben, az ózontartalom egy kicsit elkezdett emelkedni, de még mindig rendkívül alacsonynak mondható.

A reggeli értékek közel 20 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a mai napra érvényes sokéves átlag. Míg a természetes változékonyság – vagyis a még normálisnak mondható eltérés – alsó határa 12 százalék. Az emelkedés után az ózontartalom még mindig a természetes változékonyság alsó határa alatt van, délután háromkor 13 volt. A kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan, erre az átfogó elemzés adhat majd magyarázatot.

Az ózonhiány következtében erős az UV-sugárzás: Siófokon hétfőn dél körül a besugárzás megközelítette a 9,0 UV-index értéket – ezt egy tízfokú skálán mérik –, de Kékestetőn is 8,0 UV-index felett volt a déli besugárzás. A többi mérőhelyen (Budapest, Kecskemét, Sármellék) a felhőzet miatt nem kúszott ennyire magasra az index, de mindenütt 7,0 felettiek voltak a dél körül mért értékek.

Az OMSZ keddre is nagyon erős, sőt, extrém (8,1-es) UV-sugárzásra figyelmeztet. A szolgálat azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges, napközben, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt, hiszen normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.