Gigaakkumulátorral mentené meg a Földet Elon Musk

A Tesla egy száz megawattos akkumulátort készít, ami új értelmet adhat a szélerőműveknek.

MN
2017. 07. 08. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb, száz megawattos teljesítményű hálózati akkumulátorárának leszállítására írt alá szerződést Ausztráliában a leginkább elektromos autóiról ismert Tesla Inc. A tervek szerint a rekordméretű akkumulátor egy dél-ausztráliai szélerőműparkhoz kapcsolódna, vagyis kiegyenlítené az egyenetlen, időjárástól függő termelést. Az akkumulátor teljesen feltöltve 30 ezer háztartás világítását lenne képes biztosítani.

A nem mindennapi eszköz szállítását ráadásul nem mindennapi feltételekkel vállalta a tiszta energia mellett elkötelezett cég. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már korábban bejelentette, hogy mindössze száznapos határidővel vállalták a megbízást, és ingyen telepítik az akkumulátort, ha ez nem sikerül. Pénteken a dél-ausztráliai Adelaide-ben a Reuters tudósítása szerint megerősítette, hogy időben elkészülnek, hiszen akár 50 millió dollárba vagy többe is kerülhet a cégnek, ha elbuknak.

Dél-Ausztrália három éve döntött úgy, hogy leállítja a széntüzelésű erőműveket, és a szövetségi állam teljes ellátását nap-, szél- és gázenergiára alapozza. Különösen a szélerőművekre építettek, amelynek részaránya 40 százalék. A környezetvédők lelkesen üdvözölték a lépést, de a megvalósítás nem volt egyszerű, hiszen nem léteznek megfelelő módszerek az energia tárolására: tavaly szeptemberben 1,7 millió ember maradt áram nélkül, sokan két hétre, amikor a hálózat túlterhelődött és összeomlott.

„Az elektromos energia költséghatékony tárolása az egyetlen probléma, amely visszatart minket a szél- és napenergiára történő teljes átállástól” – mondta Ian Lowe, az ausztrál Griffith Egyetem professzora. A Tesla projektje egy kísérlet arra, hogyan lehet nagy léptékben megoldani a villamos energia tárolását. A cég már elkezdte gyártani a kisebb, egy-egy háztartás számára megfelelő méretű energiatárolóit, de ilyen nagy teljesítménnyel még ők sem kísérleteztek. Az ipari méretű energiatárolással számos cég kísérletezik, és a Reuters szerint most mind arra várnak, képes lesz-e a Tesla időben megépíteni az óriásakkumulátort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.