Steven Spielberg esete a Tyrannosaurus rexszel

Az óriási dinó nem is tudta volna nagy sebességgel üldözni a főszereplőt és társait a Jurassic Parkban.

Molnár Csaba
2017. 07. 26. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmtörténet egyik legemlékezetesebb üldözési jelenete: a kifutójából kiszabadult Tyrannosaurus rex egy gyorsvonat sebességével rohan a terepjáró után, amelyben a Jeff Goldblum alakította főszereplő és társai kétségbeesve menekülnek a valaha élt legnagyobb szárazföldi ragadozó elől. A dinoszaurusz egy ideig képes felvenni a versenyt a talán hetven-nyolcvan kilométeres óránkénti sebességgel hajtó dzsippel. A sofőr rettegve néz bele a visszapillantó tükörbe, amelyben, miközben a T-rex kitátott szája látszik, ott olvasható a szokásos felirat: „A tükörben látható objektumok közelebb vannak, mint amilyennek tűnnek.”

A jelenet a Steven Spielberg által rendezett első Jurassic Park-filmben szerepelt. A film nemcsak a laikusokra gyakorolt maradandó hatást (azóta is divatban tartva a dinoszauruszokat), de a paleontológiai szakmára is. Az őslénykutatók is vágynak a népszerűségre, és kutatásaik finanszírozása is könnyebb, ha a közember számára is ismerős témákkal foglalkoznak. Ezért a Tyrannosaurus nemcsak a kalandfilmek legnagyobb dinósztárja lett, de tudományos vizsgálatok is szívesen foglalkoznak vele. Minthogy pedig a T-rexet legtöbbünk a féktelen gyilkolással azonosítja, a legnépszerűbb téma vele kapcsolatban a mód, ahogyan vadászott. A múltban több kutatás eredménye is napvilágot látott, amelyek egymásra licitálva tulajdonítottak a Tyrannosaurusnak egyre nagyobb sebességet, egészen az óránkénti 72 kilométerig.

Erre most a Manchesteri Egyetem őslénykutatói, William Sellers professzornak, az ottani állatszimulációs laboratórium munkatársának a vezetésével, azt állítják, hogy

a Tyrannosaurus nem is tudott futni, mert a könnyed sétánál gyorsabb járás olyannyira megerőltette volna lábait, hogy azok a dinó saját súlya alatt összeroskadtak volna. Ők a T-rex elméleti legnagyobb sebességét 19 kilométer per órára teszik.

A PeerJ szaklapban közölt tanulmányban a rendelkezésre álló csontleletek alapján modellezték a T-rex járásmódját. Kétféle biomechanikai szimulációs technikát vetettek be, ezeket és a csontok számított teherbírását betáplálták a számítógépbe, és az így létrehozott háromdimenziós őshüllőt futtatták a virtuális térben. Az eredményeik meglehetősen lehangolók – már ha szeretünk hinni abban, hogy a sci-fik nem sokban térnek el a valóságtól.

Konkrétan arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy ha a Tyrannosaurus bármilyen futásszerű járásmódra vállalkozott volna, az már rövid távon is olyan „elfogadhatatlanul nagy megterhelést” jelentett volna a dinó csontjaira – idézi a kutatót a Manchesteri Egyetem honlapja –, amely egész egyszerűen eltörte volna a dinó lábait. Ez természetesen cáfol sok korábbi, gyors futásról, igazi brutális ragadozóról szóló kutatási eredményt.

Sellers azt is elmondta, hogy a nagy dinoszauruszok, közöttük a Tyrannosaurus mozgásbéli képességeiről heves viták zajlanak a paleontológusszakmán belül, de az eltérő vizsgálati módszerek eddig nagyon különféle eredményekre vezettek például arról, hogy milyen gyorsan tudtak futni ezek az őslények. A saját szimulációjuk eredményei mellett azzal érvel, hogy ők most először két eltérő számítógépes modellezési módszer kimenetelét vetették össze, így az ő megállapításaik megalapozottabbak.

Ha igazuk van a manchesteri kutatóknak, az azt jelentené, hogy szinte minden, amit a vérszomjas T-rex viselkedéséről tudni vélünk, téves.

Ha nem tudott futni, akkor nem is tudta üldözni a prédáját, teljesen más stratégiával vadászott, mint ahogy eddig a filmekből, de akár a szakcikkekből is tudni lehetett.

Bár a mostani kutatás kifejezetten a Tyrannosaurus mozgására koncentrált, a tudós szerint belátható, hogy hasonló elvek érvényesek a többi hatalmas, két lábon járó dinoszauruszra, például a már nevében is kolosszális, nyolctonnás, 12-14 méter hosszú Giganotosaurusra is.

Nem ez az első olyan, a legutóbbi időkben született kutatási eredmény, amely régi és talán megalapozatlan vélekedéseket cáfol azzal a dinoszaurusszal kapcsolatban, amelyről azt hihetnénk, hogy már oda-vissza ismerjük. Például az ausztrál New England-i Egyetem paleontológusa által vezetett kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a T-rex mégsem volt tollas. Sokan erre talán felkapják a fejüket, mondván, hogy miért is lett volna tollas. Nos, azért, mert mára közmegegyezés alakult ki az őshüllőkutatók között arról, hogy a kihalt dinoszauruszok és a jelenkori madarak ugyanahhoz az állatcsoporthoz tartoznak.

Egyre-másra kerültek elő a tollas dinóleletek, és ezek legtöbbször a két lábon járó, madárszerű fajok közül kerültek ki. Mindezek alapján több paleontológus arra a következtetésre jutott, hogy talán az összes dinó testét toll borította.

A Phil Bell vezetésével készült, egy hónapja megjelentetett tanulmányban bőrmaradványokat is tartalmazó T-rex- és egyéb dinóleleteket vizsgáltak nagy felbontású mikroszkópok segítségével. Azt találták, hogy ezek bőre a testük döntő részén nem a madarakéhoz hasonló volt, és nem találtak rajtuk toll (vagy egyéb bőrfüggelék) létezésére utaló bizonyítékokat. Ehelyett a Tyrannosaurus bőre hüllőszerűen pikkelyes (és így csupasz) lehetett, kivéve talán a hátán, ahol a kutatók szerint is lehetett néhány toll. De azt is hozzáteszik, hogy a T-rex pikkelyei csak első látásra hasonlítanak a hüllők kültakarójára. Ezek ugyanis talán korábbi tollszerű függelékekből alakultak ki az evolúció során, csakúgy mint a madarak lábainak pikkelyei. Tehát könnyen meglehet, hogy a Tyrannosaurus ősei valóban tollasak voltak, de őmaga – talán akkor, amikor ilyen hatalmasra nőtt, így már nem okozott gondot neki a hideg elleni védekezés – elveszítette tollait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.