Trump bokáig vízben golfozhat majd Floridában

Műholdas mérések szerint a tengerszint-emelkedés nemhogy lassult volna, hanem súlyosan növekedett.

Molnár Csaba
2017. 07. 12. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen nehéz megállni, hogy a naponta-hetente végeláthatatlanul érkező rossz klímahírek tengerében az ember ne váljon fásulttá. Küzdenünk kell, hogy ne „szokjunk hozzá” ahhoz, hogy a tudósok újra és újra olyan kutatási eredményeket mutatnak be, amelyek egyenként is sokkoló hatásúak, és egész bolygónk sötét jövőjét jelzik előre. Az már csak a mínuszos hírek közé fér be, hogy szinte minden egyes év az utóbbi évtizedben a valaha mért legmelegebb volt a világtörténelemben, vagy hogy egy újabb szigetország államfője könyörög az ENSZ-ben, hogy a világ mentse meg nemzetét az emelkedő tengerszint és a folyamatossá váló áradások okozta végső pusztulástól.

De ebbe aligha lehet belenyugodni, mert ezzel azt fogadjuk el, hogy unokáink egy a mainál sokkal kevésbé élhető bolygón lesznek kénytelenek megküzdeni a termésátlagok hanyatlásával, a ma még csak a trópusokra jellemző járványokkal, megharcolni a vízért, a termékeny földért, a tengerparti területek megmentéséért. Ezért nem csak egy a temérdek pesszimista jóslat közül az a konklúzió, amely egy ausztrál–kínai kutatócsoport vizsgálati eredményeiből olvasható ki. A tanulmányt a Nature Climate Change szaklapban publikálták.

A tasmániai Hobartban székelő Déli Félteke Óceánjait Kutató Központ elnevezésű kutatóintézet az 1991 és 2014 közötti műholdadatokat elemezte más szenzorok mérési adataival egybevetve. E szatellites mérések alapján a korábbiaknál jóval pontosabban nyílt lehetőségük megbecsülni az évi átlagos tengerszint-emelkedést, illetve arra is következtetni tudtak, hogy a különféle faktorok milyen arányban játszanak szerepet ebben.

Az eredmények egyszerűen tragikusak. Az elmúlt évtizedek kétes hatásosságú globális felmelegedésellenes törekvéseinek dacára a tengerszint-emelkedés nemhogy lassult volna, hanem súlyosan növekedett. Míg 1993-ban évente átlagosan 2,2 millimétert emelkedett a tengerszint a világon, addig 2014-re ez a sebesség évi 3,3 milliméterre, azaz másfélszeresére növekedett. Ez azt feltételezi, hogy ha mostantól nem változik ez az ütem, akkor az évszázad végére harminc centiméterrel áll majd magasabban átlagosan a tengerek szintje.

Ekkora jéghegyet még nem látott a világ

Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb vált le az Antarktiszról – írta a BBC hírportálja. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen C jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonal mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb elszakadását egy amerikai műhold észlelte szerdán.

A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjég törésvonalának alakulását. A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadását a globális felmelegedés következményének tekintik.

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat. Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegy már a nyáron leszakadhat, s ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el.

A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajózási útvonalakat. Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jég és levegő.

„A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia” – értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését.

Az európai Sentinel–1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műhold ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is. (MTI)

Csakhogy miért állandósulna mostantól az ütem, ha húsz év alatt a másfélszeresére emelkedett? Sokkal valószínűbb (ha valami csoda nem történik), hogy folytatódik az emelkedés gyorsulása, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a gyorsulás exponenciálisan fog emelkedni. (Az exponenciálisan növekedő mennyiségek minél nagyobbak, annál gyorsabban növekszenek.) Az ENSZ kormányközi klímaváltozás-ügyi testülete (az IPCC) ötödik világjelentésében azt sem tartja kizártnak, hogy 2100-ra már egy méterrel magasabban fognak hömpölyögni a tengerek.

A mérések szerint a XX. század folyamán húsz centimétert emelkedett a tengerszint, jelentette a Reuters. A korábbi eredmények pontatlanok voltak, és túlbecsülték a kilencvenes évek elejének változásait, most kiderült, hogy akkor lassabban emelkedtek a tengerek. Ez önmagában jó hír, ugyanakkor egy sokkal aggasztóbb folyamatot is felszínre hozott: az emelkedés gyorsulását. Kevés magára valamit is adó klímakutatót találni a világban, aki még ma is vitatná, hogy a Föld éghajlata egyértelműen negatív irányban változik, és hogy ezért mi magunk vagyunk a felelősek. Ugyanakkor a tengerszint-emelkedés közvetlen oka nem ilyen egyértelmű.

A felmelegedés több módon is emeli az óceánok szintjét. Pusztán a melegedő víz hőtágulása is okozhatja e jelenséget, de közrejátszhat benne a bolygó jégtömegeinek olvadása, illetve a szárazföldi vízkészletek kimerülése, és e víz óceánokba jutása is. A valóságban persze mindezek a faktorok együttesen, de eltérő mértékben emelik a vízszintet. Míg például a grönlandi jégpajzs olvadása 1993-ban még csak a tengerszint-emelkedés öt százalékát okozta, addig három évvel ezelőtt már a teljes emelkedés negyedéért ez a hatás volt felelőssé tehető. De ugyanilyen módon a Himalája és az Andok hatalmas gleccsereinek vagy az Északi- és a Déli-sark jégsapkájának olvadásából fakadó víz is emeli a vízszintet.

A kínai és ausztrál kutatók alkotta konzorcium végső konklúzióként leírja tanulmányukban, hogy az újból megerősített gyorsuló tengerszint-emelkedés annak fontosságára és sürgősségére hívja fel a figyelmet, hogy csökkentenünk kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és meg kell védenünk az alacsonyan fekvő tengerparti régiókat.

A legveszélyeztetettebb régiók – ironikus módon, ha Donald Trump visszatáncolására gondolunk a párizsi klímaegyezménytől – az Egyesült Államok keleti partvidékén vannak, Virginia és Észak-Karolina államok partjainál. Ott ugyanis nem 3,3 milliméterrel, hanem egy egész centiméterrel emelkedik a tengerszint évente. A különösen gyors emelkedésben a tengeráramlások és az északi Atlanti-óceán térségébe beáramló nagy mennyiségű olvadékvíz is szerepet játszik, de ugyanígy hat rá a szárazföld süllyedése, amelyet a talajvíz fenntarthatatlan kiemelése okoz.

Trump – miközben a klímaváltozást valamiféle kínai összeesküvésnek tartja – pár év múlva kedvenc nyaralója, a floridai Mar-a-Lago üdülő golfpályáján már bokáig vízben gázolva ütheti a labdát. Bár kétséges, hogy ez jobb belátásra bírná.

A kevesebb gyerek születése lenne a leghatásosabb egyéni módszer a klímaváltozás megfékezésére – derül ki egy svéd tanulmányból. Seth Wynes, a Lundi Egyetem kutatója közölte, arra a következtetésre jutottak, hogy négy olyan módszer van, amely jelentősen csökkenti a személyes szén-dioxid-kibocsátást: a vegetáriánus táplálkozás, a repülőutakról és autóról való lemondás és az, ha kevesebb gyereket hozunk a világra. 

A tudományos munkát az Environmental Research Letters című tudományos lapban mutatták be. Eszerint egy ember, ha lemond az autóról, évente 2,4 tonna klímakárosító szén-dioxidot spórol meg. A hús nélküli táplálkozás 0,8 tonnányi, a repülőutakról való lemondás pedig évi 1,6 tonnányi szén-dioxiddal kevesebb kibocsátást jelent – számolták ki a tudósok. A leghatékonyabb klímavédelmi módszer azonban a gyermektelenség, minden, meg nem született gyermek évente 58,6 tonna szén-dioxidot „spórol meg” a világnak – állítják a szakértők. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.