Leesett a kutatók álla, amikor felnyitottak egy középkori sírt

A delfineket nem a tengerbe kellene temetni?

MN
2017. 09. 20. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oxfordi Egyetem archeológusai a La Manche egyik szigetén, Guernsey-n végeztek feltárást, amikor egy sírra találtak. Pontosabban először csak azt vették észre, hogy a talaj egy részét valamikor már megbolygatták. Ez általában arra utal, hogy a felszín alatt egy sír rejtőzik. Amikor eltávolították a hajdani gödörből a földet, leesett az álluk. Emberi maradványok helyett ugyanis valami szemmel láthatóan nem emberire bukkantak. – A csontokról később kiderült, hogy egy disznódelfintől származnak – adta hírül a Guernsey Press.

A kutatóknak fogalmuk sincs róla, ki és miért temette el a delfint, azt viszont kiderítették, hogy a sír a 14. századból származik. Akkoriban a sziget szerzeteseknek szolgált menedékül, ebből arra következtetnek, hogy ők hantolhatták el a delfint. Azt viszont senki nem tudja, hogy miért vesződtek ezzel a munkával. A disznódelfin akkoriban rendszeresen előfordult az emberek asztalán, vagyis elképzelhető, hogy a szerzetesek a húsáért ölték meg az állatot. Amennyiben valóban ez történt, akkor sem világos, hogy miért készítettek neki sírt, ahelyett hogy a maradványait bedobták volna a tíz méterrel arrébb lévő tengerbe.

Az egyik feltételezés az, hogy amit a tudósok sírnak néztek, az valójában élelmiszerraktár volt. A szerzetesek ástak egy gödröt, kibélelték sóval, és ebbe az üregbe helyezték bele a delfint. Majd ottfelejtették.

Mások viszont úgy gondolják, hogy a szerzeteseknek vallási okokból lehetett fontos az állat. Ez esetben valóban megadhatták neki a végtisztességet.

Az archeológusok a további kutatásoktól várják, hogy fényt derítsenek a rejtélyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.