Létezhet-e etikus fegyvergyártó?

A Heckler & Koch az egyetlen gyár a világon, amely morálisabban áll bizniszéhez, mint saját kormánya.

Molnár Csaba
2017. 09. 09. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzleti stratégia gyökeres átalakítását a cég – az efféle, elismerésre számot tartó vállalati döntésekkel ellentétben – nem jelentette be sajtótájékoztatón, nem hívott népszerű politikusokat az eseményre, igazgatói nem turnézták körbe a médiát. Úgy tűnik, kifejezetten szerették volna elrejteni a kíváncsi szemek elől. Mindössze a kötelező éves auditáló jelentés végén írták le kénytelen-kelletlen, számol be a Deutsche Welle (DW). Persze volt valaki, aki végigolvasta a jelentést, és a néhány napja, a kis dél-németországi falu, Sulz am Neckar wellness-szállodájában tartott részvényesi közgyűlésen kérdőre is vonták ez ügyben a menedzsmentet. Ők pedig kénytelek voltak elismerni – talán idegesen fészkelődve –, hogy a Heckler & Koch már egy éve a világ legetikusabb fegyvergyártója. Ezután az igazgatóság elismerte a DW-nek: „A Heckler & Koch új stratégiát választott 2016 tavaszán. Ennek következményeképpen kivonulunk a világ krízisövezeteiből.”

A jelentésben konkrétan azt írják, hogy nem szándékoznak a jövőben a nem zöld államok fegyvervásárlási tenderein indulni. Zöld államnak minősülnek a cég kritériumai szerint a NATO-tagállamok, illetve a Transparency International korrupcióindexe, valamint a The Economist című folyóirat „hírszerző egysége” demokráciaindexe alapján „NATO-val egyenértékűnek” minősülő országok. Ezek gyakorlatilag az Európai Unió tagjai, Japán, Ausztrália, Új-Zéland és Svájc. Ezzel a Heckler & Koch az egyetlen fegyvergyártóvá vált a világon, amely morálisabban áll saját üzleti tevékenységéhez, mint saját kormánya. A cég – ha komolyan gondolják mostani elhatározásukat – ezentúl nem fog fegyvert eladni olyan jelentős és fizetőképes vevőknek, mint Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok, Omán vagy bármely afrikai ország. Sőt, dacára NATO-tagságának, a demokrácia- és korrupciós mutatókban mutatott meglehetősen alacsony értékelése miatt, Törökországnak sem.

De itt nincs vége a Heckler & Koch látszólagos elkötelezettségének a világbéke ügye iránt. Arra is hajlandónak mutatkoznak, hogy alapítványt hozzanak létre azon áldozatok családtagjainak megsegítésére, akiket Heckler & Koch fegyverekkel öltek meg. Mondanunk sem kell, erre sem volt még példa a fegyvergyártás történetében. A cég képviselői elmondták, hogy ez a döntés, melynek ódiumát a vállalat legfelsőbb igazgatói vállalták magukra, összhangban áll a német szövetségi kormány által kijelölt, fegyverexportra vonatkozó etikai ajánlásokkal. Más kérdés – teszi hozzá a DW kommentátora –, hogy ezeknek az ajánlásoknak nincs jogi korlátozó erejük (ezért ajánlások), és legfőképpen pont a német kormány szokta figyelmen kívül hagyni őket.

A részvényesi közgyűlés, ahol másfél évvel a megszületése után kitudódott a döntés, zárt volt, nemcsak a konferenciaterembe, de a szálloda területére sem tehették be a lábukat újságírók. Néhány pacifista aktivista viszont bemehetett, hiszen csalafinta módon vásároltak maguknak egy-egy Heckler & Koch-részvényt, így joguk volt részt venni a közgyűlésen. Mint egyikük, a Aktion Aufschrei – Stoppt den Waffenhandel! (sikítás akció – állítsuk meg a fegyverkereskedelmet) elnevezésű szervezet képviselője, Jürgen Grässling elmondta, a közgyűlés roppant abszurd volt, minthogy csupán 18 részvényes jelent meg, akiknek a harmada ráadásul valójában tüntetni érkezett (az 51 százalékot birtokló, így döntéshelyzetben lévő tulajdonos, Andreas Heeschen sem volt jelen). A „tényleges” részvényesek közül senki sem beszélt, nem úgy a tüntetők, akik részvényesi jogaikkal élve hosszasan sorolták a Heckler & Koch bűneit.

Viszont az aktivisták legnagyobb meglepetésére a cég igazgatói mind a 110 kérdésükre készségesen válaszoltak. Csak egyszer kértek félórányi szünetet, hogy még behatóbban utána tudjanak járni egy felvetésnek. Aztán kiderült: a Heckler & Koch kivonul a jól fizető, viszont diktatúrák uralta konfliktuszónákból. A pacifisták üdvözlik a stratégiaváltást, saját küzdelmük győzelmeként értékelik. Ugyanakkor gyanakvók is, illetve – talán érthető módon – csalást sejtenek a háttérben.

A kétes ügyletek ugyanis nem lennének idegenek a háború után, 1949-ben alapított cégtől. Két éve a Süddeutsche Zeitung derítette ki, hogy illegálisan adtak el majdnem tízezer G36-os gépkarabélyt Mexikónak, és számos alkalommal előfordult, hogy törvénytelenségek miatt kellett felfüggeszteniük megkötött szerződéseket. A G36 típus története egyébként sem problémamentes, minthogy minőségi hiányosságok merültek fel vele szemben. A német védelmi miniszter csupán néhány órával a mexikói botrány kirobbanása előtt volt kénytelen elismerni, hogy megpróbálták eltussolni a G36 megbízhatósági problémáit. E géppisztoly a G3 utódja, amelyet az ötvenes évek óta gyártott a cég. Elterjedtsége csak a Kalasnyikov AK–47 modellével összevethető, rengeteg országnak eladták és licencelték gyártási jogait. Később G3 típusú fegyverek tömegei kötöttek ki a terroristák kezében.

A közgyűlés, dacára a cég paradigmaváltásának – vagy éppen azért –, nem volt elégedett az eddigi vezérigazgató, Norbert Scheuch munkájával, és kirúgták, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Természetesen cáfolták, hogy az elbocsátásnak bármi köze lenne az új stratégiához, és a Heckler & Koch jelenlegi – rossz – pénzügyi állapotát tekintve biztosan nem egyedül a moralitás okozta Scheuch végzetét. A cég agresszíven nyomul az Egyesült Államokban, új fegyvergyárat épít Georgia államban, és minél nagyobb szeletet igyekszik kihasítani magának a világ legnagyobb katonai és polgári fegyverpiacából. Ennek érdekében – kétes sikerrel – átalakította termékkínálatát. Viszont amerikai partnere beperelte a társaságot, kártérítést követelve, amiért nem tudta határidőre leszállítani az amerikai hadseregnek szánt XM25 típusú gránátvetőket, amelyet széles körben csak Megtorlóként (The Punisher) becéznek, írja a The Firearm Blog. A hasonló bukták miatt a cég több százmillió dolláros hitelállományt görget maga előtt, amiért elsősorban a menedzsment hibás döntéseit okolják.

Pedig a német fegyverexport összességében nincs rossz bőrben, különösen a tölténykivitel erősödött az utóbbi időben. Miközben a berlini kormány asztalára tett jelentés szerint a kézifegyver-export valamelyest csökkent, 12,4 millióról 11,6 millióra, a töltények kereskedelme sokszorosan kompenzálja a visszaesést: 27 millióról 283,8 millióra nőtt 2016 első félévében. A három legnagyobb töltényvásárló Franciaország, Lengyelország és Irak, ahol Németország a kurdokat támogatja az Iszlám Állammal szembeni harcaikban.

Még ennél is érdekesebb, hogy miközben a felszínen Németország és Törökország kapcsolatai igencsak megromlottak a menekültválság kezdete óta, a fegyverkereskedelemben e veszekedés nem igazán érezteti hatását. Épp ellenkezőleg: Törökország a huszonötödik helyről a nyolcadikra lépett előre Németország legfontosabb fegyverkereskedelmi partnereinek listáján. A török kivitel nagy részét repülőgép-alkatrészek, drónok és egyéb katonai felszerelések teszik ki.

Ha mindenféle hadiiparcikket együttesen vizsgálunk, tavaly az első félévben Algéria volt a legjobban fizető kuncsaftja a németeknek, hiszen 1,04 milliárd eurót költött el német fegyverekre és katonai felszerelésre. Az észak-afrikai országot az Egyesült Államok követi 914 millióval, majd Szaúd-Arábia következik 484 millióval. Dél-Korea is előkelő helyet foglal el a partnerek között, miután 205 millió euróért vásárolt katonai hajókat, helikopter- és tengeralattjáró-alkatrészeket, rakétákat és rakétaelhárító rendszereket – persze az északi fenyegetés ellensúlyozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.