Vérrel töltött drónok röpködnek Svájc egén

Svájc a világon elsőként engedélyezte, hogy kvadrokopterek száguldozzanak a városlakók feje fölött.

Csécsi László
2017. 09. 21. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már lassan egy évtizede riogatnak azzal a drónokat gyártó cégek, hogy az önvezető repülőgépeik hamarosan elveszik a csomagszállítók munkáját, a kézbesítő cégeknek eddig nem sok dolgozót kellett kirúgniuk az önvezető repülő szerkezetek térnyerése miatt.

Az Amazon ugyan megpróbálkozott a csomagküldés automatizálásával, de a technológiája még mindig nem elég kiforrott, és a működéshez szükséges engedélyeket sem sikerült beszerezniük. Ez azonban nem vette el a kedvüket, nemrégiben bejelentették, hogy a nagyobb városokba drónkaptárakat építenének. Ezek magas, álló henger alakú építmények lennének sok-sok ablakkal, melyeken úgy járnának ki-be az apró repülőgépek, akár a méhek a kaptár nyílásain. Az épület földszintjén lévő kapukhoz parkolnának a kamionok, ott a munkások lepakolnák róluk az árukat, majd szétosztanák a csomagokat az emeleteken várakozó drónok között, melyek a megbeszélt helyre szállítanák azokat. Ez a terv. De hogy mikor lesz belőle valami, azt egyelőre nem lehet tudni. A rendszer működését az alábbi videó szemlélteti.

A Matternet nevű kaliforniai cég ennél sokkal előrébb tart. Ők kaptak ugyanis a világon először engedélyt arra, hogy sűrűn lakott területek fölött reptethessék a drónjaikat. A cég Svájcban építheti ki az első állomásait, hálózatát pedig az ország postájával együttműködve tartaná fenn.

A Matternet azonban az Amazontól eltérően nem a neten vásárolt áruk kiszállításával foglalkozna, hanem a sürgősségi vérszállítás felirattal ellátott autók feladatait venné át. A cég arra építi üzleti modelljét, hogy nap mint nap csomagok ezrei vándorolnak a kórházak között. Ezekben nem ritkán olyan minták vannak, melyeknek nagyon gyorsan el kell jutniuk egyik helyről a másikra. Ilyenkor a kórházak dolgozói nem tudnak mást tenni, mint vagy szirénázva végigszáguldanak autóikkal a bedugult belvárosi utakon, vagy taxit hívnak. Aztán bíznak benne, hogy a csomag időben célba ér. A Matternet ezzel szemben drónállomásokat telepítene a kórházakhoz, ahonnan önvezető kvadrokopterek, négy rotorral ellátott apró helikopterek szállítják el a csomagokat a megfelelő helyre. A leszállóhelyek egyben töltőállomásokként is szolgálnak. A drón ezekben frissen feltöltött akkumulátorra cserélheti a lemerülőben lévőt. 

A The Verge híradása szerint a drónok húsz kilométert tudnak megtenni egy feltöltéssel, és kedvező időjárási körülmények között akár hetven kilométer per órás sebességet is el tudják érni. Egy uzsonnásdoboz méretű csomag fér el bennük, melynek a súlya legfeljebb két kilogramm lehet.

A Matternet Svájc után Németországban és az Egyesült Királyságban terjeszkedne. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.