Horthy Miklós és a kommunisták ugyanazért szerették a vitorlázórepülőket

Ismét felállítják a farkas-hegyi vitorlázórepülő-emlékművet. Kalandok a magyar égbolton.

Pethő Tibor
2017. 10. 19. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Budaörsről egy pillantást vetünk a főutca mögötti girbegurba utcácskákon túlra, sziklás emelkedő tűnik fel: a fokozottan védett Farkas-hegy. Dolomithalmai között bújik meg a Farkas-katlan (nevezik kőbölcsőnek is) az első hazai vitorlázórepülők hajdani kilövőhelye. A katlanban 1979-ben állítottak emlékművet a sport meghonosítóinak tiszteletére, amelynek ma már hűlt helyét találjuk csupán. A monumentum azt a fontos pillanatot idézte fel, amikor éppen fél évszázaddal korábban, 1929-ben a Németországból érkező első két Zögling megkezdte pályafutását Budaörs felett.

Tudjuk jól, hogy a földtől való felemelkedés régi vágya az emberiségnek, írt róla Verne és Jókai, kísérleteztek vele számtalanszor Ikarosztól a XIX. századi német konstruktőrig, a vitorlázórepülő protomodelljének feltalálójáig, Otto Lilienthalig. Ahogy Lilienthal mondja, „leírhatatlan élvezet napsütötte lejtők fölött, magasban suhanni: vajpuhán, hangtalanul, csupán a szél zsong a huzalokon, mintha megannyi távoli hárfa zenélne”.

A hazai vitorlázórepülés fellendülése a lelkesedésen túl vaskos prózai okoknak köszönhető. A trianoni béke ugyanis nemcsak a repülőgépgyártást és a pilótaképzést tiltotta meg, de a motoros repülés lehetőségét is jelentősen korlátozta. A Műegyetemen már 1921 novemberében megalakult az első repülőcsoport, ám az első valóban sikeres rajt csupán hat évvel későbbi. A rendszeres repülést lehetővé tevő, az 1929-ben – a békeszerződés korlátozásai miatt szintén a vitorlázórepülést fejlesztő – Németországból érkező Zögling gépek mai szemmel nézve persze kezdetleges példányok: alapanyaguk fa és vászon, pilótafülkéjük nincs.

– Megérkezésüket követően viszont hamarosan beköszöntött a fénykor – tudom meg Kőszegi Ádámtól, a Budaörsi Infó munkatársától, az elpusztult emlékmű históriáját kutató történészhallgatótól. – A harmincas években az állam kifejezetten támogatta a vitorlázórepülést, úgy vélte ugyanis: ha a békeszerződések tilalmai már nem élnek, a pilóták könnyedén átülnek majd a motoros gépekbe. Célszerűségi okokból is alkalmazkodtak Horthy ideájához, aki megfogalmazta a tetszetős aforizmát: „Lovas nemzet voltunk, és repülő nemzet leszünk!”

– Bátran átülhetnek kisebb átképzés után egy vadászgépbe is. Hiszen aki az alapokat vitorlázórepülőn tanulja meg, az számos olyan fontos tényezővel is megismerkedhet, amire a motoros gépen ülő pilótának elvileg nincs szüksége – mondja a versenyzéssel és oktatással is foglalkozó informatikus, Schieber András. – A nagyobb tapasztalatú pilóta tudja, hogyan lehet a légáramlatokhoz alkalmazkodva „letenni a gépet”, ha netán leáll a hajtómű. A közelmúltban számtalan légi utas köszönhette életét ennek a többlettudásnak. Persze a járműpark is hatalmas fejlődésen esett át. Annak idején a szelesebb magaslatokról gumikötéllel „csúzlizva” tudták útnak indítani csupán a vitorlázórepülőket, ezért is esett elődeink választása a farkas-hegyi terepre. A technikai fejlődés az ötvenes-hatvanas években elhozta a jóval stabilabb fém- és műanyag szerkezetes gépek korát. Ezeket csörlőkkel vagy másik repülőgéppel vontatva indítják, a repülőtérnek nem szükséges tehát emelkedőn lennie. Repülésük is elszakadt a hegyektől, a nap hatására átmelegített talajról felszálló légáramlatokat felhasználva már több száz kilométeres távolságra eltávolodhattak a repülőtértől.

Két komoly hanyatlást is megélt a sportág. Az elsőt a második világháború idején. Egy asztalos gondatlanságából 1940-ben támadt tűz megsemmisítette a katlan legnagyobb téglaépületét, az ostromnak pedig két hangár is áldozatul esett. Újabb fénykort hozott viszont az ötvenes évek. Az állam, akár a Horthy-rendszerben, a pilóta-utánpótlás és -nevelés biztosítását látta a sportágban, ennek megfelelően a vitorlázórepülőknek a katonai gépek vezetésére is érvényes egészségi alkalmassági vizsgát kellett tenniük. A Magyar Honvédelmi Szövetség (a hazai negyvenes nemzedék által jól ismert MHSZ) védnöksége alá vont repülés ingyenes volt, érthető, hogy a fiatalok tódultak „szerencsét próbálni”. A helyzet a rendszerváltás idején változott meg gyökeresen: az MHSZ megszűnt, megindult a privatizáció, eszközök tűntek el kézen-közön. Bezárt többek között a kirándulók által is jól ismert Hármashatárhegyi reptér, a gépgyártásnak pedig a kilencvenes évek elején, úgy tűnik, végleg befellegzett.

– Sokakat elriaszt, hogy a vitorlázórepülés viszonylag drága sport – mondja András egykori tanítványa, Bujdosó Csaba kertépítő. – Amíg a jelentkező két esztendő alatt eljut a szakszolgálati engedély (ez a jogosítvány megfelelője a repülésben) megszerzéséig, legalább 600-700 ezer forintot ki kell adnia. Maga a felszállás ugyanakkor kifejezetten olcsó, egy fél óra mindössze pár ezer forintba kerül. Az út eleje a nehéz, nem csak az anyagiak miatt: hozzá kell szokni, hogy a repülés szinte teljes szellemi-fizikai önátadást kíván. Az első évben a kormányzást, a fel- és a leszállást oktatják, a másodikban az emelőáramlatok kihasználását kell megtanulnia a leendő pilótának. Nagy a lemorzsolódás: a kezdők körülbelül 20 százaléka tart ki a jogosítvány kézhezvételéig. Pedig érdemes maradni. A magasság, a szabadságérzés, a repülés könnyűsége nehezen önthető szavakba. A pilótalét összeszedettséget, külső és belső figyelmet igényel. Bizonyos pillanataiban egyébként majdnem meditatív tevékenység.

– Gyerekkorom óta érdekelt a repülés, de elérhetetlen álomnak tűnt – mondja András. – Aztán egy pillanat alatt minden összeállt: egyszerre lett időm, pénzem, lehetőségem. Kisétáltam tehát a Farkashegyi repülőtérre, beültem egy pilóta mellé, és az élmény hatására belevágtam a kiképzésbe. A közösség beszippantott. A vitorlázórepülés társasági sport, együtt pakoljuk ki üzemnapon a hangárt, egymás segítségével tudunk felszállni is. Az ország egyik pilótája egyébként 88 éves, és máig aktívan repül, bár pár éve már csak egy másik pilótával együtt a fedélzeten.

Ma már egy nap alatt akár 400-500 kilométert is meg lehet tenni odafent óránként 120 kilométeres átlagsebességgel, a légáramlatokra bízva magunkat. Ahhoz képest, hogy 1929-ben a fél óra különlegesen hosszúnak számított, valóban nagy a fejlődés. A kérdés az, hogy ki milyen ügyes. Az idén hazánkban tartott világbajnokságon is volt 400-500 kilométeres távolsági feladat, és volt már magyar világbajnokunk is.

Nem hallottam a világbajnokságról, vallom be, ami egyáltalán nem meglepő, derül ki rezignált megjegyzésükből. A nyilvánosság ingerküszöbét sajnos ritkán érik el a vitorlázórepülő-sport eseményei, kiemelkedő pillanatai – mondja András. – Állami támogatást nem kapunk, igaz, nemrégiben felmerült, hogy a többi honvédelmi sporttal, így például a vívással, a lovaglással, a siklóernyőzéssel közös szervezet védőernyője alá vonnak minket. Szerencsés ötlet, de a terv egyelőre papíron maradt.

A régi gépek után érdeklődöm, ám többnyire csak másolatok léteznek. Régen szigorúan szabályozták, hogyha egy repülőgép megélte a tervezéskor megállapított élettartamát, meg kell semmisíteni. A modern műanyag gép egyébként 12-15 ezer órás pályafutásra készül: egy évben 100-200 órát tölt odafent, jó eséllyel akár több emberöltőt is kiszolgálhat.

Az egyre jobb technikai feltételeknek köszönhetően vágnak neki egyre többen vitorlázórepülővel egy-egy Európa-túrának. A nyáron egy dán pilóta járt nálunk. Reptérről reptérre szállt, hitelkártyát, egy váltás ruhát hozott csak magával. Talán valóban ez a jövő.

Most szombaton (október 21.) viszont a kezdetekre emlékeznek a Budaörs fölötti farkas-hegyi katlanban. A vitorlázórepülők közadakozásból, társadalmi munkában állított új emlékművét 13 órakor avatják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.