Bemutatták az év ásványát, ősmaradványát és nyersanyagát

A jövő év geológiai képződményeiről a Földtudományos forgatagon tudhat meg többet a közönség.

MN
2017. 11. 10. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as év ősmaradványa a Balatonites-Ammonitesz, ásványa a fluorit, nyersanyaga pedig az alginit lett az internetes közönségszavazatok alapján – számolt be az MTI. Mindez a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kétnapos, hétvégi rendezvényének beharangozóján derült ki.

A földtudományi kutatásokkal foglalkozó szakemberek, a magyarországi intézetek és kutatóhelyek munkáját az érdeklődők szombaton és vasárnap a Földtudományos forgatag elnevezésű rendezvényen ismerhetik meg, amelyet kilencedik alkalommal rendez meg az intézmény.

A programon mintegy negyven hazai szakmai szervezet várja geojátszóházzal, ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítésekkel, ásvány- és könyvvásárral, valamint az utazó planetárium előadásaival az érdeklődőket. Emellett bemutatkoznak a földtudományi kutatással foglalkozó magyarországi állami és akadémiai kutatóintézetek, természettudományi gyűjtemények, felsőoktatási intézmények és vállalatok is.

A nemzeti parkok és a geoparkok Magyarország legszebb felkereshető földtani látványosságait mutatják be, továbbá geotúra-ajánlatokkal is várják az érdeklődőket. A hétvégén az is kiderül majd, hogy a magyar dinoszauruszkutatók milyen új leleteket fedeztek fel az idén, milyen nagy kihalások voltak eddig a Föld életében, és hogy ezek mit üzennek a ma emberének, de megismerkedhetnek a látogatók a felszín alatti vízáramlásokkal is.

Az év ásványa és az év ősmaradványa kezdeményezést, majd az év nyersanyaga szavazást először 2015-ben hirdették meg.

A jövő esztendő ősmaradványának választott Balatonites-Ammoniteszről kiderült, hogy az a triászban élt egykori tengeri élőlény, és mint ilyen kiválóan alkalmas kormeghatározásra.

A fluoritról szólva kiemelték, hogy ebből az ásványból 6 és fél millió tonnát bányásznak évente. Régóta cseppfolyósítva alkalmazzák, a kohászatban az olvadáspont csökkentésére adagolják, a vegyiparban pedig a fluorsav előállítására használják.

Elhangzott, hogy az alginit mint nyersanyag azért került a versenyzők közé, mert Magyarország egész Európában és világszinten is kivételes helyzetben van az alginitkészleteit tekintve. Ez a fosszilis biomasszából és elmállott bazalttufából, továbbá mészből álló, magas szervesanyag-tartalmú kőzet 3-5 millió évvel ezelőtt keletkezett az egykori vulkáni krátereket kitöltő tavakban és a zárt tengeri lagúnákban. A Balaton-felvidéken és Észak-Magyarországon található meg leginkább. Az alginitet leginkább a mezőgazdaságban hasznosítják, elsősorban talajjavításra vagy permetezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.