Eddig ismeretlen, titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban

A 4500 éves, hatalmas síremlék még mindig tartogat meglepetéseket.

MN
2017. 11. 02. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy viszonylag nagy, eddig ismeretlen titkos kamrát talált egy nemzetközi tudóscsoport a gízai nagy piramisban (más néven Kheopsz-piramis, ókori nevén Ahet Hufu, vagyis Hufu fényhegye). Felfedezésükről a Nature tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában adtak hírt.

A Kairóhoz közeli gízai piramisokban müontomográfiával végeztek kutatásokat, amelynek segítségével rejtett föld alatti üregeket képesek feltárni. A harminc méter hosszú üres tér vagy üreg a piramis negyvenhét méter hosszú nagy galériája – ez vezet a király kamrájához – felett helyezkedik el. A feltevések szerint nincsenek benne tárgyak, mert nem temetkezési célokat szolgál, hanem a piramis tömegének csökkentésére.

A Hufu- vagy Kheopsz-piramis névadója az egyiptomi óbirodalom fáraója (uralkodott körülbelül Kr. e. 2589 és 2566 közt), bár egyes kutatók kétségbe vonják, hogy valóban ő lett volna az építtető. A Szidóni Antipatrosz által a Kr. e. 2. században összeállított lista alapján a világ hét csodájának egyike, az egyetlen, amely máig fennmaradt.

A nagy piramis a világ legnagyobb ismert ókori építménye a kínai nagy fal mellett. A 19. század óta ez az első eset, hogy az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt gízai piramisban nagyobb belső szerkezeti egységet fedeztek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.