Hunyady László: A tudomány technikai sport

Az SE dékánja szerint tehetségek ügyében jól állunk, de látni kell, hogy egy kis családi autóval Lewis Hamilton sem tudna futamot nyerni.

Molnár Csaba
2017. 11. 24. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért választotta ezt a szakterületet, a hormonok hatásmechanizmusának vizsgálatát?
– A tudományos kutatás gyakorlata szerint a legtöbb kutató tudományos pályáját nagyban meghatározza az, hogy fiatalkorában milyen kutatócsoporthoz csatlakozik. Persze vannak, akik később témát váltanak, de a legtöbb szakember karrierje szempontjából a neveltetés mikrokörnyezete a legfontosabb. Én tudományos diákkörös egyetemistaként Spät András munkacsoportjához csatlakoztam a SOTE Élettani Intézetében, és ebből a munkából nőtt ki lépésről lépésre a mai kutatási témám. A tudományos és klinikai jelentősége hatalmas, mivel az orvoslásban használt, vérnyomás-szabályozást befolyásoló hatóanyagok fele az általunk vizsgált receptorcsoportot vagy a hozzá kapcsolódó jelátviteli mechanizmust célozza.

– A hormonokról mindenki tudja, hogy befolyásolják, szabályozzák a szervezet működését. De pontosan hogyan fejtik ki a hatásukat?
–  Amikor a hormonok a sejtre hatnak, úgynevezett jelátviteli utakat aktiválnak. A hormonmolekula a sejtmembránban található fehérjékhez, receptorokhoz kapcsolódik, viszont az általuk kiváltott változás a sejt belsejében történik. A kettő közötti kapcsolatot teremti meg a jelátvitel, amely sokszor számos molekula láncszerű átalakulását feltételezi. A mi hormonunknál a sejtplazma kalciumszintje emelkedik meg. A jelátviteli utak végső soron a fehérjék működésének megváltozásához vezetnek. Néhány esetben felgyorsul egyes fehérjék szintézise, máskor épp gátlódik vagy szerkezetmódosításon megy át.

– Miért fontosak a jelátviteli útvonalak a medicina szempontjából?
– Egy jelátviteli útvonal minden egyes lépésének feltárása a terápiás beavatkozás lehetőségét teremti meg. A receptorokon ható szerek igen specifikusak lehetnek, mert kizárólag a célzott receptorra hatnak, így a későbbi gyógyszernek kevesebb mellékhatása lesz. Én legtöbbet az angiotenzin II. nevű hormon receptorával foglalkoztam. Az angiotenzin II. a vérnyomás-szabályozásban vesz részt, és a receptorának a gátlószereit már ma is kiterjedten használják a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések terápiájában. Azt vizsgáltuk, hogy ez a hormon milyen folyamatokat indít el a sejten belül. A kutatócsoportunk írta le először, hogy az angiotenzin II. receptorának két hatása egymástól függetlenül jön létre. Az egyik a sejten belüli jelátvivő molekulákon keresztül valósul meg, a másik pedig azáltal, hogy maga a receptor lép be a sejtmembránból hártyával burkolt hólyagocskákban a sejt belsejébe. Ezt a folyamatot receptorinternalizációnak hívjuk. Mindezt új típusú gyógyszerek fejlesztésére lehet használni, mert a receptorok jelátvitelének szelektív aktiválása vagy gátlása lehetőséget teremt a receptoron ható szerek mellékhatásainak további csökkentésére. Robert Lefkowitz, aki velünk együttműködésben jelentette meg e felfedezést, később Nobel-díjat kapott, és a Nobel-honlap a díj tudományos háttere szempontjából legfontosabb közlemények között tüntette föl a közös cikkünket is.

– Ön hat évet töltött a National Institute of Health amerikai orvosi kutatóintézetben. Milyen különbségeket tapasztalt a magyar kutatóintézeti környezethez képest?

– Először 1987-ben jutottam ki külföldre kutatni, és az első pillanatban szembeötlő volt, hogy milyen más volt a tudományos munka megítélése az Egyesült Államokban, mint az akkori Magyarországon. Akkoriban itt sokan úgy álltak hozzá a tudományhoz, hogy „mi kis ország vagyunk, ez nem a mi dolgunk”. A tengerentúlon viszont fantasztikusan fontosnak tartották, hatalmas erőbedobással kutattak. A kollégák még a liftben is csak a kutatási témájukról beszéltek, és ezer fokon izzva dolgozott mindenki. E tekintetben azóta Magyarországon is sokat javult a helyzet, de egyebek mellett a finanszírozási háttér ott még mindig sokkal jobb.

– Tudatosulnia kellene, hogy azáltal, hogy az Európai Unió része vagyunk, már nem vagyunk kis ország. Ez olyan attitűdváltást igényelne, amely eddig csak részben történt meg. Jó lenne például, hogy amikor a politikusok megfogalmazzák az általuk elképzelt jövőképet, belefoglalnák, hogy 2050-re legyen egy-két magyar Nobel-díjas, akit a Magyarországon végzett kutatásaiért tüntetnek ki. Ezzel talán a tudományhoz fűződő viszonyunk is megváltozna, és annyit költenénk rá, hogy a kutatás világelitjében is versenyképesek legyünk.

–  Ma lát hazánkban olyan kutatót, kutatócsoportot, amely esélyes lehet a Nobel-díjra?
– Elképzelhetőnek tartom, de látni kell, hogy a tudomány technikai sport. Ha azt akarjuk, hogy a versenyzőnk versenyképes legyen, akkor Forma–1-es autóban kell elindítanunk. Egy Opel Astrával Lewis Hamilton sem tudna győzni.

– Mindez azt jelenti, hogy a magyar felsőoktatás és kutatás problémái leegyszerűsíthetők a pénz kérdésére?
– Részben igen. Tehetségekkel jól állunk. Ha meg tudnánk tartani őket, és a tudományos műhelyeket világszínvonalon tudnánk működtetni, azaz megoldott lenne a finanszírozásuk, akkor versenyképesek lehetnénk. Az ország helyzete sokat változott az utóbbi harminc évben, az akkori korlátok jelentős része ma már nem létezik. Korábban, amikor például Szent-Györgyi Albert Magyarországon végzett kutatásaiért nyert Nobel-díjat, még egyszerűbbek (és olcsóbbak) voltak az eszközök. Ma már csak szofisztikált, rendkívül sokba kerülő műszerekkel lehet versenyképes kutatást csinálni. Hozzáteszem, mi a Semmelweis Egyetemen éppen ebbe az irányba szeretnénk fejlődni. Az idén létrehoztuk a tudományos és innovációs alapot, amelynek az a célja, hogy forrást nyújtson startup jellegű támogatásokra. Ilyenekkel tudunk ugyanis kiemelkedő kutatókat az egyetemünkre vonzani, valamint a karokon folyó kutatási és innovációs tevékenységet támogatni.

– A versenyképesség akkor is fontos, amikor a magyar államnak kell olyan életpálya-lehetőségeket felkínálnia a frissen végzett, tehetséges kutatóknak, hogy azok a külföldi karriernél is csábítóbbak legyenek. Ebben hogy állunk?
– Ez egy olyan cél, amelyért dolgoznunk kell, de én megfordítanám a kérdést. A Magyarországon képzett orvos nemzetközileg abszolút versenyképes. Az előző évtizedek felsőoktatási innovációjának egyik legnagyobb eredménye az, hogy rengeteg külföldi diák választ minket, hogy nálunk – például a Semmelweis Egyetemen – tanuljon, holott nekik egyáltalán nem olcsó a képzés. A mi diplománkat nemcsak elfogadják külföldön, de kifejezetten szívesen veszik, ez pedig csak azért lehetséges, mert a nálunk végzett orvosok a munkájukkal jó hírét keltik az egyetemnek. Az utóbbi években nagy erőfeszítéseket tettünk azért, hogy az oktatás színvonalát javítva korszerű eszközöket vezessünk be az orvosképzésbe. Ilyenek a szimulációs rendszerek, ahol a hallgatók először nem emberen, hanem bábun sajátítják el az alapvető fogásokat, például a vénaszúrást, a teljesítményüket pedig monitorozórendszer követi nyomon. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, bár még sok a tennivalónk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.