Miután ezt elolvasta, nem hagyja letakaratlanul az ételt

Az egészségügyi szervezetek mindeddig alábecsülték a rovarok szerepét, amikor a járványok okait vizsgálták.

Csécsi László
2017. 11. 28. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem újdonság, hogy a legyek elég undorító kis teremtmények. Miután bejárják a bűzölgő szemetest, átrepülnek egy kutyagumira, onnan a csatornarács alá, onnan pedig be az ablakunkon, hogy a fedetlenül hagyott sütisdobozban, a poharunkon vagy az arcunkon pihenjenek meg. Azt eddig is tudni lehetett, hogy rengeteg bacilusnak adnak ingyen fuvart, de hogy milyen soknak, az még a téma kutatóit is meglepte.

A napokban egy tanulmány jelent meg a Scientific Reports című lapban, melynek az a tanulsága, hogy mind a házilegyek, mind a dongólegyek (azok a metálzöld színben pompázó, a házilégynél kicsit nagyobb rovarok) több száz fajta baktériumot hordoznak a testükön, főleg a lábaikon és a szárnyaikon. És ezeknek a bacilusoknak jelentős része káros az emberi egészségre. A tanulmány szerzői ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az egészségügyi szervezetek mindeddig alábecsülték a rovarok szerepét, amikor a járványok okait vizsgálták. 

Stephan Schuster, a kutatás egyik résztvevője azt nyilatkozta: a baktériumok légi taxiként használják a legyeket. A rovarok minden egyes lépése nyomán apró baktériumtelepek létesülnek, és ha a felszín alkalmas a túlélésre, akkor a kórokozók szaporodni kezdenek.

A kutatók 116 legyet vizsgáltak, melyeket több kontinensről gyűjtöttek össze. Azt szerették volna megtudni, hogy milyen baktériumokat hordoznak. Az eredmény a tudósokat is meglepte: a legyeken több mint hatszázféle kórokozót találtak. Tizenöt légyről az is kiderült, hogy a Helicobacter pylori baktériumot hordozzák. Ez a kórokozó elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. És ami különösen érdekes: azokon a legyeken, amelyeket egy lóistállóban gyűjtöttek, sokkal kevesebb veszélyes baktériumot találtak, mint azokon, amelyeket városi környezetben. Vagyis az a tanulság, hogy ha választhatunk, hogy egy nagyvárosi parkba vagy egy távoli erdőségbe megyünk-e piknikezni, akkor inkább az utóbbi mellett döntsünk.

Persze a legyek önmagukban se nem jók, se nem rosszak. A kutatók most azt tervezik, hogy apró baktériumgyűjtő drónokként használják majd őket, velük gyűjtetve be egy adott terület baktériummintáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.