Felvágni a nők előtt: az év végi nagy zabálásnak értelme van

Egy kísérlet eredményei szerint kétszer annyit esznek a férfiak hölgytársaságban, mint amúgy.

Molnár Csaba
2017. 12. 23. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell bizonygatni, hogy amikor egy férfi és egy nő elmegy vacsorázni – főleg ha még kapcsolatuk elején vannak –, az legkevésbé sem az éhség csillapításáról és a tápanyagok megfelelő pótlásáról szól. A randin minden cselekedetünkkel – tudatosan vagy tudattalanul – saját magunkat igyekszünk minél jobb színben feltüntetni a másik fél szemében, még ha ez nem is mindig sikerül.

Ettől függetlenül ott van az étel, de az ahhoz való hozzáállásunkban is a találkozó fő célja a meghatározó. Bár a rutinosabbak az evés közbeni buktatókat is igyekeznek elkerülni a fogások és a helyszín tudatos megválasztásával, viselkedésüket olyan késztetések határozzák meg, amelyekről szinte bizonyosan fogalmuk sincs.

Arról már számos tanulmány született, hogy a nők étkezési szokásai hogyan függnek attól, hogy férfi, nő társaságában vagy magányosan esznek. Azokban a kultúrákban – és ilyen manapság a legtöbb kultúra –, amelyek a karcsú női alakot díjazzák, a nők férfiak társaságában jellemzően kevesebbet esznek, írja a The Atlantic. Ezzel vélhetően abbéli elkötelezettségükről tesznek tanúbizonyságot, hogy a karcsú alakjukat a jövőben is meg kívánják őrizni. Így – evolúciós pszichológiai síkra helyezve a magyarázatot – azt kommunikálják a reménybeli partnernek, hogy érdemes velük családot alapítania, hiszen bízhat abban, hogy a hölgy később is kívánatos, és a társadalmi státusa szempontjából előnyös felesége marad.

Az azonban sokkal kevésbé ismert, hogy hogyan befolyásolja a férfiak étkezési preferenciáit a hölgytársaság. Elsőre azt feltételezhetnénk, hogy hasonló hatása lesz, mint a nők esetében, hiszen a jelenlegi korszellem nemcsak a nőknél, a férfiaknál sem értékeli az elhízást. Ugyanakkor észre kell vennünk a két nemmel szemben támasztott elvárások jelentős különbségeit is. A férfiak általában sokkal kevésbé érezhetik a média nyomását – vagy nem érdekli őket annyira –, de a közízlés szerinti ideális férfitestkép sem a végletesen sovány, hanem inkább az izmos alkat.

Mindezek alapján érdekes a kérdés, hogy vajon a férfiak hogyan alakítják, ha egyáltalán, az étkezési viselkedésüket, amikor randevún – vagy nem formális randevún, de mindenképpen hölgytársaságban – vannak. Az amerikai Cornell Egyetem evolúciós pszichológusai is ezt a kérdést tették föl. Minthogy az éttermi fogyasztást az ember önkéntelen preferenciáin túl erősen befolyásolhatják az anyagi kényszerek – magyarul hiába ennénk háromszor annyit, ha egyszer nincs rá pénzünk –, a megfigyeléseiket egy fix ár mellett korlátlan fogyasztási lehetőséget biztosító pizzázóban végezték.

A vizsgálathoz meglehetősen konspiratív technikákat is bevetettek, például rejtett kamerával figyelték a vendégeinek fogyasztását, és persze azt, hogy milyen társaságban érkeztek, illetve a pincérek által az asztalról elvitt ételmaradékokat is gondosan lemérték, és a tömegüket kivonták a pizzák eredeti tömegéből. Az eredmények szerint a férfiak többet ettek, ha nővel voltak, mint ha férfiakkal vagy egyedül. Méghozzá sokkal, átlagosan 93 százalékkal több pizzát és 93 százalékkal több salátát. [Ebben az eredményben nem is az a legmegdöbbentőbb, hogy a nők szeme láttára, sőt vélhetően épp miattuk, a férfiak gyakorlatilag kétszer annyit zabálnak, mint amennyivel egyébként jóllaknának, hanem az, hogy valaki salátát eszik egy pizzázóban – de ez egy másik cikk témája lehetne. – M. Cs.] A nők ebben a vizsgálatban ugyanannyit ettek, függetlenül attól, hogy más nőkkel vagy férfiakkal voltak-e, viszont korábbi kísérletek eredményeiből tudható, hogy ha a nők férfitársaságban étkeznek, akkor már sokkal kevesebb étel elfogyasztása után úgy érzik, hogy túlették magukat.

Miért van így? Miért esznek a férfiak sokkal többet a szükségesnél, ha ezzel akár a randit tönkretevő rosszullétet, esetleg a partner rosszallását kockáztatják? A kutatók szerint épp az ellenkezője, tehát a női elismerés kivívása érdekében. Azzal, hogy a férfi sokat eszik, szervezetének erősségére, strapabírására hívja fel a partnere figyelmét. Ugyanez igaz az erős ételek fogyasztására is. A kissé csípős ételeket sokan szeretik, de az erős íznek megvan az a küszöbértéke, amely felett már mindenkinek szenvedést okoz. Ha hölgyek is vannak a társaságban, a férfiak mégis vállalják a kifejezetten kellemetlenül erős ételeket is, csak hogy lenyűgözzék a nőket. Mindezen viselkedésekkel – természetesen nem tudatosan – azt kommunikálják a reménybeli párzótársnak, hogy ők erősek és egészségesek, és szervezetük ellenálló képessége olyan jól működik, hogy az egyértelműen egészségtelen viselkedés, táplálék sem tesz benne kárt.

Ez a fajta szexuális célú kommunikáció teljesen átlagos az állatvilágban, és hátrányelvnek nevezik. Az elmélet szerint csak azokat a kommunikációs szignálokat tekinthetjük őszintének – tehát a jelet adó fél valós állapotáról árulkodónak –, amelyek „költségesek”, tehát más életműködésektől vonnak el energiát, így a kommunikáló állat hátrányba kerül társaihoz képest. A jelet vevő fél – ez lehet az ellenkező nemű, elcsábítandó állat, de egy azonos nemű, elzavarandó egyed is – az alapján alkothat megbízható képet a másik tényleges erejéről és az általa átörökíthető előnyös tulajdonságokról, hogy még e költséges kommunikáció súlya ellenére is életben van, sőt él és virul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.