Magyar–román–cseh együttműködésben finanszírozzák a szegedi lézerközpontot

Az EU támogatásával jön létre az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium.

MTI
2017. 12. 04. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi ELI szuperlézerközpont jövőjéről tárgyalt Brüsszelben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke. Tárgyalásainak egyik eredménye, hogy az Európai Unió támogatásával jön létre a szegedi szuperlézert is magában foglaló Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium – közölte az NKFI.

A tájékoztatás szerint a pénteki brüsszeli tárgyalás után Carlos Moedas, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos hangsúlyozta, az ELI létrehozását támogató, a kialakításában szerepet vállaló tagállamokat az Európai Bizottság a fenntartás finanszírozásában való részvételre is ösztönzi. Az ELI-infrastruktúrák megépítése és a konzorcium létrehozása kiváló példa az unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 és a strukturális alapok közötti szinergiák megteremtésére – hangsúlyozta az uniós biztos.

Pálinkás József elmondta: ha az ELI megszerzi az ERIC (European Research Infrastructure Consortium) minősítést, az a külső felhasználók bekapcsolódását is megkönnyíti a rendkívül költséges infrastruktúra hosszú távú fenntartásába. A minősítést összetett szempontrendszer alapján nyerheti el egy-egy kiemelt uniós kutatási infrastruktúra: ennek része, hogy az új létesítménynek jelentős hozzáadott értéket kell képviselnie az uniós kutatói közösség számára, előre egyeztetett szabályok szerint hozzáférést nyújtva a kutatóknak.

Amellett, hogy konzorciumi formában hatékonyabban összehangolhatók a kutatói közösségnek nyújtott szolgáltatások, az is lehetővé válik, hogy a fenntartási költségek jelentős részét a kutatási kapacitásokból részesedni kívánó, emiatt a konzorciumhoz társuló szervezetek tagdíjaiból fedezzék. Emellett az ERIC státusú kutatási infrastruktúrák fenntartását az Európai Unió is támogatja, így az ELI-intézményekbe beruházó cseh, magyar és román kormánynak a költségek kisebb részét kell majd fedeznie.

A NKFI elnöke kiemelte, hogy az ERIC minősítés megszerzésére a magyar, a román és a cseh partner vállalta, hogy 2018. március 31-ig kialakítják az együttműködés egységes finanszírozási modelljét, és 2018 nyaráig benyújtják pályázatukat a minősítésre. Emellett arról is megállapodtak, hogy a konzorcium vezetésében háromévente váltják egymást, a konzorcium székhelye pedig a vezetéssel együtt rotálódik – közölte Pálinkás József.

A szegedi lézerközpont 2014–2020 között a legnagyobb – 85 százalékban uniós forrásból megvalósuló – kutatási célú beruházás Magyarországon, amely elsősorban attoszekundumos lézerimpulzusok előállítására szakosodik. Ennek révén megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló, ultragyors elemi folyamatok a fizika, a biológia, a kémia, valamint az orvosi és az anyagtudományok területén zajló kutatásokhoz. A magyar ELI-létesítmény mellett Csehországban nagy teljesítményű másodlagos lézerforrás, Romániában pedig a lézerek magfizikai alkalmazásainak vizsgálatát lehetővé tévő fotonukleáris kutatóközpont jön létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.