Nem hamisítvány: új dinoszauruszfajt fedeztek fel

A halszkaraptornak természetellenesen hosszú nyaka volt, és leginkább egy madárra hasonlít.

Molnár Csaba
2017. 12. 12. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen a dinoszauruszleletek számítanak manapság a legdivatosabb, ezért legkeresettebb, gyűjteménybe kínálkozó biológiai eredetű árucikkeknek. Persze legálisan elég nehezen tud hozzájuk jutni egy gyűjtő, legyen bármekkora a vagyona. Hiszen a hivatalos ásatásokat egyetemek, múzeumok őslénykutatói végzik, akik a munkahelyük gyűjteménye számára kutatnak, s a lelőhelyet birtokló ország – mostanában főként Kína és Mongólia – hatóságai még őket is árgus szemmel figyelik, és a legritkább esetben engedik, hogy az igazán szenzációs leletek átlépjék a határokat. De természetesen ahol fizetőképes kereslet van, ott meg fog jelenni a kínálat is. Mára egész iparág alakult az ázsiai sivatagban a dinócsontok illegális kiásására, csempészetére, jól működik a feketepiac.

Így került ki egy fura, „természetellenesen” hosszú nyakú csontvázat tartalmazó kőtömb is Mongóliából. Nem tudni, pontosan mikor és hol találtak, de annyi bizonyos, hogy Mongóliából először Japánba, majd Nagy-Britanniába, végül Franciaországba került, ahol egy Francois Escuillié nevű magángyűjtő vette meg. Escuillié volt annyira lelkiismeretes – vagy a kíváncsisága győzte le birtoklási vágyát –, és megmutatta a leletet Pascal Godefroit-nak, a Belga Királyi Tudományos és Művészeti Akadémia paleontológusának. Godefroit szakvéleménye szerint a csontváz egy dinoszaurusztól származott – mégpedig egy rendkívül furcsa, eddig ismeretlen jószágtól.

A faj egyértelműen a Jurassic Parkban híressé vált velociraptor nevű kisebb ragadozóhoz volt hasonló, ugyanolyan karmai voltak, mint annak, így ezek is kopogtak volna a padlón, miközben a konyhában elbújó emberekre lesnek, ha szerepeltek volna a filmben – jegyzi meg az Atlantic szerzője. De a halszkaraptor jellegzetesen különbözött minden más ismert fajtól, ugyanis hattyúszerűen hosszú nyaka és csőrszerű szája volt. Még érdekesebb lehetett a mellső lába, amely elvékonyodott és kiszélesedett, leginkább a mai pingvinek evezőszárnyához hasonlíthatott. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy ez a hüllő is a vízi életmódhoz alkalmazkodott ezáltal.

Ha egyáltalán tényleg létezett. A kövület ugyanis olyan furcsa állat maradványait őrizte, hogy a paleontológusokban először az is fölmerült, hogy hamisítvány, úgynevezett kiméra is lehet. Nem először fordulna elő, hogy az újdonságokért, pláne a még felfedezésre váró leletekért rajongó gyűjtők kedvéért a vadorzó leletvadászok kreálnak egy új fajt kettő vagy több dinó csontjainak összeeszkábálásával. Ezt kizárandó a negyven centi széles kőbe zárt csontvázat elvitték a Grenoble-ban működő Európai Szinkrotronsugárzási Kutatóközpont nevű részecskegyorsítóba, ahol átvilágították a leletet, és kiderült, hogy a kőtömb egy darabból áll, nem utólag ragasztották össze, és a csontváz egy része valóban belesüllyed a kőbe. Tehát nem csalás, valóban igazi dinócsontvázról van szó.

Így hát most már közölhették a felfedezést a Nature-ben, az új fajt pedig Halszkaraptor escuillieinek nevezték el. A neve elülső tagja (genus) a lengyel őslénykutató, Halszka Osmólska előtt tiszteleg, a második név (species) pedig a tisztességes dinócsontgyűjtőnek köszöni meg az adományt. A lelet most még legalább egy évig Brüsszelben lesz, ahol számos vizsgálatot végeznek el rajta, mielőtt visszaadnák a törvényes tulajdonos Mongóliának.

Jelenleg annyi tudható biztosan a halszkaraptorról, hogy a tirannoszauruszhoz és a velociraptorhoz hasonlóan a főként szárazföldi húsevő dinókat tömörítő theropodák közé tartozott, de az evezőszerűen elvékonyodott és kiszélesedett mellső végtagjai miatt minden más dinoszaurusztól különbözik. Bár ismertek voltak eddig is a vízi életmódhoz alkalmazkodott, így uszonnyal rendelkező őshüllők, mint például plezioszaurusz vagy az ichthioszaurusz, ezeket nem tekintik szigorú értelemben vett dinoszauruszoknak. A testfelépítése alapján az tűnik valószínűnek, hogy a halszkaraptor, bár a szárazföldön töltötte ideje jó részét, a kárókatonákhoz hasonlóan üldözte evezőivel és hosszú nyakával a halakat a víz alatt.

Ahogy sok más halevésre specializálódott őshüllőnek, úgy a halszkaraptornak is rengeteg foga volt – nagyjából kétszer annyi, mint az átlagos dinóknak. Ezek mellett a pofájában sűrűn elágazó járatokat találtak a csontban, amelyekben egykor vérerek és idegszálak sűrű hálózata futhatott. Hasonló van a mai krokodilok állkapcsában is, amely rendkívül nagy felbontású tapintókészséget biztosít számukra a szájuk körül. A hosszú nyak ugyancsak a vízi élelem keresésére alakulhatott ilyenné, a nyakcsigolyák oldalirányba is jobban elmozdulhattak egymáshoz képest, mint a többi dinónál.

A mellső lábát még nem tudják hová tenni a kutatók. Egyelőre nem akarják kijelenteni, hogy evezőként használta, mert ahhoz még nem rendelkeznek elegendő információval. Az állat deréktól lefelé sokkal jobban hasonlított a kizárólag szárazföldi életet élő theropodákhoz. Bár a farka nem volt elég nagy ahhoz, hogy például a velociraptorhoz hasonlóan előrehajoló testtartásban jól tudja balanszírozni a hosszú nyakat. Ezért úgy gondolják, hogy azoknál jóval inkább felegyenesedett, majdnem függőleges testtartásban állt. Minden arra utal tehát, hogy a halszkaraptor igazi „kétéltű” dinó volt – persze nem a szó rendszertani értelmében: vélhetően változékony környezete gyorsan változó kihívásaihoz alkalmazkodva a vízben és szárazon is boldogulhatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.