A rohamosan pusztuló vízi élőhelyek és a kormányzás

A madarak Afrika déli részén, Dél-Amerikában és Közép-Ázsiában vannak veszélyben magyar biológusok cikke szerint.

Molnár Csaba
2018. 01. 05. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába foglalnak el a vízi élőhelyek (tengerpartok, folyók, tavak térsége) még ma is 1,26 milliárd hektáros területet a földön, ezek pusztulnak a legnagyobb sebességgel világszerte. Viszont állapotukat talán könnyebben és nagyobb részletességgel lehet nyomon követni (monitorozni), mint más élőhelyekét. Ehhez pedig a vízimadár-populációkról rendelkezésre álló több évtizedes, szakemberek és önkéntesek ezrei által gyűjtött madárszámlálási adatok szolgálnak eszközül. A madarászközösséget lenyűgözően elhivatott emberek alkotják, akik önként, sőt örömmel állnak távcsővel a kezükben napokig a mocsárba épített leshelyen, és a madárfajok egyedeit számolják.

Ezeket a számlálásokat immár több mint fél évszázada világszerte összefogja az úgynevezett vízimadár-szinkronhálózat. A felmérések 1966 óta folynak, és mára több mint száz ország 25 ezernél is több élőhelyét foglalják magukban, így majdnem két és fél millió számlálás eredményeit tartalmazzák – ez a legnagyobb ilyen jellegű adatbázis a világon. Ekkora mennyiségű adat már elegendő ahhoz, hogy globális következtetéseket vonhassunk le arról, hogy a föld mely részein vannak a legnagyobb veszélyben a vízimadarak, és mely tényezők állnak a fogyatkozásuk (vagy épp gyarapodásuk) hátterében. Amano Tacuja, a Cambridge-i Egyetem kutatója – nemzetközi szervezetek munkatársaival, köztük két magyar szakemberrel, Székely Tamással és Nagy Szabolccsal együttműködve – a Nature minapi számában közölte a vízimadárszinkron három évtizedes, 1997-ig felvett adatai elemzésének eredményeit.

– Azért nevezik ezt a felmérést szinkronnak, mert ugyanazon a két-három napon számlálják meg az önkéntesek a vízimadarakat minden évben az egész világon – mondta el lapunknak Székely Tamás, a Bathi Egyetem professzora. – Öt éven keresztül tartott az adattömeg feldolgozása, de ezáltal már pontos képünk van arról, hogy a 461 vízimadárfajnak – amelyeket bevontunk az elemzésbe – hogyan változott a populációnagysága. Nagyon soknak csökkent az egyedszáma, soknak változatlan maradt, és voltak olyanok is, amelyek növekedtek.

Még érdekesebb, hogy ezek a populációs trendek a világ mely térségeire jellemzőek leginkább. A vízimadarak többnyire Afrika Szaharától délre eső részén, Dél-Amerikában és Közép-Ázsiában fogyatkoznak. E térségek alapvetően két szempontból hasonlítanak egymásra: jelentősen nő az emberi népességük, az állam viszont gyenge, vagyis a meglévő törvényeket kevéssé szigorúan tartatják be a hatóságok (ezt a tanulmány a governance kifejezéssel jelöli). Ezzel szemben például Nyugat-Európában, ahol a fenti két tényező jelentősen különbözik (nem nő, sőt inkább csökken az emberi populáció, és a kormányzás alapvetően megbízhatóan és stabilan működik), a vízimadárfajok egyedszáma stabil vagy még nőtt is.

De ez még csak megérzés (hipotézis), így a vizsgálat következő részében a kutatók (közöttük Nagy Szabolcs, a hollandiai székhelyű, vízi élőhelyeket védő Wetlands International civil szervezet munkatársa) statisztikai módszerekkel végignéztek egy sor gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi tényezőt, és ellenőrizték, hogy közülük melyek azok, amelyek jól magyarázzák a vízimadarak egyedszámváltozásait. Így megvizsgálták például a GDP hatását, a vízfelszín változásának (tehát az élőhelyek zsugorodásának vagy terjedésének) szerepét, a klímaváltozást, a védett területek nagyságát, az emberi népesség változásait, illetve az úgynevezett governance-mutatót (amely tehát a törvények betartatását jellemzi). Az eredmények szerint kizárólag a governance bizonyult jelentősnek (statisztikailag szignifikáns hatásúnak).

– Talán a politikai stabilitás vagy a jó kormányzati működés lenne a jó kifejezés a governance-ra. Mennyire demokratikus, mennyire átlátható és hatékony a politikai rendszer. A governance nagyban összefügg a környezetvédelmi erőfeszítések hatékonyságával is – folytatja Székely Tamás. – Az ugyanis semmit sem ér, ha létrehozunk papíron egy nemzeti parkot, de semmi többet nem teszünk. Hiába védettek formálisan hatalmas területek, ha rengeteg illegális vadász lövöldözhet bennük kénye-kedvére. Ez a fejlődő országokra jellemző hozzáállás. Ellenben például az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és szerencsére hazánkban is a természetvédelmi területeken szigorúan be is tartatja a hivatal a törvényeket, és ez meg is látszik a vízimadár-populációk állapotán.

Azokban az országokban tehát, ahol a kormányzat és a politika helyi szintjei, illetve a civil szervezetek jól működnek, nagy hatásfokkal képesek védeni élőhelyeiket és madaraikat. Ezzel ellentétes példát szolgáltatnak a nyugat- és közép-ázsiai vízi élőhelyek. Iránban például a fenntarthatatlan vízgazdálkodás és a gátépítések miatt az utóbbi évtizedekben még védett területek is kiszáradtak. Ugyanígy tűnt el teljesen számos argentin vízi élőhely. Ugyanezeken a területeken a vadvédelmi szabályozás be nem tartatása miatt az élőhely eltűnése mellett a vadászat a vízimadarakra leselkedő legnagyobb veszély.

Természetesen érdekes kérdés, hogy az adatokból milyen trendek olvashatók ki hazánk vízimadár-állományaira vonatkozóan. Nos, meglepően pozitívak.

– A helyzet Magyarországon pozitív volt a vizsgált időszakban, azaz 1997-ig. Nincs olyan része az országnak, ahol az összesített változás negatív lett, vagyis csökkent volna az egyedszám – magyarázza Nagy Szabolcs. – Ebben nagy szerepe van annak, hogy az elmúlt három évtizedben a magyar természetvédelem az Európai Unió közösségi jogrendjéhez alkalmazkodva működött. Ez nemcsak a jogi szabályozást foglalta magában, de a területek kijelölését és az intézményi rendszer fejlesztését is. A mai természetvédelmi őrök sokkal jobb eszközökkel és hatékonyabban dogozhatnak Magyarországon, mint amikor még én kezdtem a pályámat a nyolcvanas évek végén. Emellett annak is nagy szerepe van a fenntartható használat létrejöttében, hogy a vízimadár-vadászat szabályozása ma már a felméréseken alapul.

Székely Tamás, bár főként viselkedésökológiával foglalkozik, sosem szakadt el az állatvédelmi kutatásoktól.

– A Debreceni Egyetemen kezdtem el parti madarakkal foglalkozni. Rengeteget dolgozom mind a mai napig terepbiológusként, és a saját szememmel látom folyamatosan, hogy milyen mértékben pusztulnak világszerte az élőhelyek. A madárvédelemnek és -kutatásnak együtt kell történnie, ezért nálam a konzervációbiológia [a fajok megőrzésének lehetőségeit vizsgáló terület] mindig is belső késztetés maradt – mondja Székely Tamás. – Habár régóta Angliában dolgozom, sosem szakadtam el a magyar kutatóhelyektől és természetvédelemtől. Éppen most nyertem el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (Élvonal) pályázati támogatását egy új parti madaras kutatóprogram beindítására. Ezzel a kutatóprogrammal nemcsak a kutatók, hanem a konzervációbiológusok és végeredményben a vízimadarak is nyernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.