Majmokat klónoztak kínai tudósok

A két makákó 2017 végén született a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében.

MN
2018. 01. 24. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon elsőként sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak ugyanazzal a módszerrel, amelynek révén Dolly, a világ első, testi sejtből klónozott emlőse is világra jött több mint két évtizeddel ezelőtt – írja az MTI.

A kutatók a Cell című tudományos folyóirat internetes oldalán számoltak be eredményeikről.

A Csung Csung és Hua Hua nevű klónok – mindkettő közönséges makákó (Macaca fascicularis) – 2017 végén születtek a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében.

A BBC beszámolója szerint a kutatók úgy vélik, a majomklónok sokat segíthetnek a genetikai alapú betegségek tanulmányozásában. Csung Csung nyolc, Hua Hua pedig hat héttel ezelőtt született. Jelenleg üveges táplálékot kapnak, és normálisan fejlődnek.

A kutatók arra számítanak, hogy idén több klón is érkezhet.

Az 1996. július 5-én Skóciában született Dolly volt a világ első, testi sejtből klónozott emlőse. A nőstény bárány hat és fél évet élt. Azóta más emlősöket is sikerrel klónoztak tudósok, ám az emberrel közeli rokonságban álló makákók klónozása komoly kihívást jelentett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.