Nature: Nem kell olyan nagyon sietni a világvégével

Földünk átlaghőmérséklete korántsem emelkedik olyan gyorsan, mint korábban gondolták a tudósok.

MN
2018. 01. 21. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg leginkább elfogadott prognózisokban előre jelzettnél kisebb lehet a klímaváltozás hatására a 21. század végére várható globális felmelegedés mértéke – írja a Portfólió.hu egy új, a Nature című lapban publikált jelentésre hivatkozva. Eszerint a Föld-felszín felmelegedésének értéke még 4-5 Celsius-fokkal sem haladja meg 2100-ra az iparosodás előtti szinteket. Ez azt jelenti, hogy a Föld és az emberiség egyelőre elkerülheti a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását, amit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének a témában széles körben elfogadott előrejelzése valószínűsít. Hátradőlni azonban ennek ellenére sem szabad.

A világ legfontosabb nemzetközi klímaügyi szervezete, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének érvényben lévő prognózisa szerint a századfordulóig a globális felmelegedés mértéke 1,5 és 4,5 Celsius-fok között alakulhat, nagyrészt attól függően, hogy az emberiség milyen és mekkora erőfeszítéseket tesz a légköri üvegházgáz-kibocsátás és -koncentráció csökkentése érdekében. 

Ehhez képest egy új kutatás, illetve az University of Exeter kutatói által alkalmazott új metodológia alapján a Föld felszínének felmelegedése 2,2 és 3,4 Celsius-fok között valósulhat meg, a legvalószínűbbnek pedig a 2,8 fokos hőmérséklet-emelkedést tartják. A felülvizsgált kalkulációk eredménye szerint a legszélsőségesebb éghajlati reakciók gyakorlatilag kizárhatóak a lehetséges kimenetelek közül – mondta a The Guardiannek Peter Cox, az University of Exeter professzora. 

Amellett, hogy a légköri szén-dioxid-koncentráció emberi tevékenységből fakadó várható emelkedésére vonatkozó becslések is jelentős szórást mutatnak a képlet számos ismeretlen változója miatt (pl. politikai cselekvés, technológiai fejlődés), a tudósok egyelőre azt sem tudják meghatározni, hogy az atmoszferikus szén-dioxid koncentrációjának megduplázódása konkrétan mekkora átlagos felmelegedést okozhat a Föld felszínén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.