Messze kevesebb tejterméket és azzal együtt kalciumot fogyasztunk, mint kellene – vezette föl a TÉT (Táplálkozás, Életmód, Testmozgás) Platform Egyesület csütörtöki háttérbeszélgetését Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Szervezetének, illetve az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az állásfoglalása egyaránt kimondja, hogy az embereknek naponta fél liter tejet vagy annak megfelelő kalciumtartalommal bíró tejterméket kellene fogyasztaniuk. Ehhez képest az átlagos hazai érték a 2014-es adatok szerint mindössze 246 gramm, ami ráadásul kevesebb a 2009-ben mért, 259 grammos mennyiségnél is. A trend a friss adatok szerint sem változott, sőt a gyártók és forgalmazók tavaly két számjegyű csökkenést mértek a másfél százalékos UHT (ultramagas hőfokon hőkezelt) tejek forgalmában.
Az emberiség 8000 éve fogyaszt tejet és tejtermékeket, ekkor alakult ki az a genetikai mutáció, ami lehetővé tette, hogy felnőttkorban is képesek legyünk megemészteni a tejcukrot. A populáció egy része ekkor vált laktóztoleránssá. Ma a magyar felnőtteknek csak mintegy 10 százaléka nem iszik tejet, 62 százalékuk pedig nem fogyaszt savanyított tejkészítményeket.
– A legtöbb tejet a 18–34 év közötti férfiak és a 65 év fölötti nők fogyasztják, legkevesebbet pedig a 35–64 év közötti férfiak
– ismertette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet friss, reprezentatív, országos kutatását Sarkadi-Nagy Eszter osztályvezető. Előadásában elmondta, hogy összességében nézve a felnőtt magyar lakosság 84 százalékának tej-, illetve tejtermékfogyasztása nem éri el az ajánlott értéket. A dietetikusszövetség 2014-es felméréséből az is kiderült, hogy már a 4–10 éves kor közötti gyerekeknek is elégtelen a tejfogyasztásuk: az ajánlott mennyiségnek csak kétharmadát isszák meg. Ez egyebek mellett azért probléma, mert a tej nagyon gazdag a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő kalciumban.
Hogy a tej mennyire komoly kalciumforrás, jól mutatja:
az összes kalciumbevitel 54 százaléka még így is tej és tejtermékek fogyasztásából származik.