Pandák éltek Magyarország területén tízmillió éve

A Kínában élő modern óriáspandák kihalt unokatestvérei lehettek az Európában élt óriáspandák.

MTI
2018. 01. 12. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínában élő modern óriáspandák kihalt unokatestvérei és nem közvetlen ősei lehettek az Európában több millió éve élt óriáspandák – vélik kínai kutatók.

Kanadai, francia és ecuadori kutatók októberben közzétett tanulmányukban Rudabánya térségében talált, mintegy 10 millió éves megkövesedett fogakat mutattak be, amelyek vizsgálata alapján azt feltételezték, hogy a mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse. Spanyolországban 2012-ben talált ősi fogleletekről korábban a szakemberek szintén úgy vélték, hogy az óriáspanda legrégebbi közvetlen elődjéé volt.

A szakemberek a leletekből arra következtettek, hogy az óriáspandák ősei Európából vándorolhattak Ázsiába. Huang Van-po kínai paleontológus azonban megkérdőjelezte a feltevéseket, mondván, azok tudományosan nem megalapozottak.

A Rudabányán talált fosszília igen kicsi és nélkülözi a modern óriáspandák foganatómiájának jellegzetességeit – vélekedett a Kínai Tudományos Akadémia Gerinces Állatok Paleontológiai és Paeloantropológiai Intézetének kutatója.

„Igaz, hogy az óriáspandák zápfogai és őrlőfogai nagyobbá és szélesebbé váltak a medvék fogaihoz képest, hogy képesek legyenek a bambusz szétrágására. A Spanyolországban és Magyarországon talált fogak ezeket a jellegzetességeket mutatják is. De ha közelebbről megvizsgáljuk az ősi pandák fogmaradványait, az megmutatja, mennyire különböznek az európai unokatestvérekétől: kisebb fogak, rövidebb mélyedés és redőzött koronák jellemzik azokat” – magyarázta Huang.

„A Magyarországon talált Miomaci panonnicum és a Spanyolországban talált Kretzoiarctos beatrix leletei azt sugallják, hogy azok az evolúció más szintjein éltek, mint az ősi óriáspanda. Semmi közük nincs a Kínában élő modern pandák őseihez. Feltételezhetjük, hogy élhettek Európából származó pandák, de azok később kihaltak. Több bizonyíték kell azonban ahhoz, hogy ezt az állítást alátámasszuk” – hangsúlyozta.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) kizárólag Közép-Kína erdőkkel borított hegyes vidékein honos. A húsevőkre jellemző emésztőrendszere ellenére a fekete-fehér emlős bambusszal táplálkozik és egyike a világ legsebezhetőbb fajainak. Az óriáspanda az egyetlen még ma is élő tagja a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó Ailuropodinae alcsaládnak.

A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, miként fejlődött ki a faj, mivel ősi rokonainak fosszíliáiból rendkívül kevés maradt fenn.

A kanadai, francia és ecuadori kutatócsoport a Geobios tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában szintén feltételezte, hogy a Miomaci sokkal inkább unokatestvére, mintsem közvetlen őse lehetett a modern pandának és családfájuk feltehetőleg a miocén földtörténeti kor derekán ágazhatott el.

Ők is elismerték, hogy a talált fosszília híján van a Kína déli részén mintegy kétmillió éve kifejlődött modern óriáspandák nagyon különleges fogazati anatómiájának, feltételezhetően abból a korból származik, amikor a pandák bambuszfüggők lettek. Mivel az óriáspandák kizárólag Kínában élnek, a kutatók feltételezik, hogy azóta élnek ott, amikor a többi medvétől elváltak. Néhány fosszília alátámasztja ezt a feltevést. Kínában bukkantak már nyolcmillió éve élt pandák fosszíliáira is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.