Tovább melegedett tavaly a Föld

2017-ben 1 Celsius-fok körüli értékkel nőtt a földfelszín hőmérséklete és a globális átlaghőmérséklet.

MTI
2018. 01. 18. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések XIX. század végi kezdete óta – közölte csütörtökön az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti átlagnál, a NOAA szerint a globális átlaghőmérséklet 0,84 Celsius-fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál.

„Az 1,1 Celsius-fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás” – közölte a világszervezet.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015. évivel.

2016-ban és 2015-ben azonban világszerte éreztette hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség, így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt. A 18 legmelegebb év közül 17 a XXI. században volt a feljegyzések kezdete óta – hívták fel a figyelmet a WMO jelentésének készítői.

A múlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették a szakemberek az Egyesült Államok és a karib-tengeri térség által elszenvedett, pusztító hurrikánszezont, a legkisebb tengeri jégkiterjedést az Északi-sark térségében a tél közepén és a korallzátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.