Az univerzum falánk fekete lyukai felfalják a galaxisokat

Azért, mert a legnagyobbak gyorsabban nőnek, mint a formálódó csillagok.

MTI
2018. 02. 16. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmények a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja és más teleszkópok adatain alapulnak.

A csillagászok hosszú évek óta gyűjtenek adatokat a galaxisok csillagainak fejlődéséről és a galaxisok középpontjában lévő szuper nagy tömegű – a Nap tömegénél több milliószor vagy milliárdszor nagyobb – fekete lyukak növekedéséről. Ezek az adatok arra utaltak, hogy a fekete lyukak és a nekik otthont adó galaxis csillagai párhuzamos mértékben növekednek.

Yang Guang, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója és munkatársai a Földtől 4,3-12,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisokban lévő fekete lyukak növekedési arányát tanulmányozták.

Kiszámolták a szuper nagy tömegű fekete lyukak növekedési mértékének és a galaxis csillagainak növekedési mértékének hányadosát. Elméletük az volt, hogy ennek a hányadosnak körülbelül állandónak kell lennie minden galaxisban.

Ehelyett azonban kiderült, hogy a szuper nagy tömegű galaxisokban a hányados jóval nagyobb.

Az összesen mintegy 100 milliárd naptömegű csillagokat tartalmazó galaxisokban a hányados mintegy tízszer nagyobb, mint 10 milliárd naptömegnyi csillagot tartalmazó galaxisokban.

Niel Brandt kutató szerint „elképzelhető, hogy a nagy tömegű galaxisokban a nagy tömegű fekete lyukak hatékonyabban szívják el a hideg gázt, mint a kisebbekben”.

Egy spanyol kutatócsoport is bizonyítékot talált arra, hogy a legnagyobb tömegű fekete lyukak növekedése lehagyja a galaxis csillagainak növekedését.

Mar Mezcua, a spanyolországi Űrtudományi Intézet munkatársa és kollégái 72 olyan galaxist vizsgáltak, amely a Földtől 3,5 milliárd fényévnyi maximális távolságra van.

Arra jutottak, hogy a fekete lyukak tömege mintegy tízszer nagyobb, mint amennyit más módszerekkel végzett becslések sugalltak, amelyek abból a feltételezésből indultak ki, hogy a fekete lyukak és a galaxisok azonos ütemben növekednek. Ebből következtetnek arra, hogy valószínűleg ezek a fekete lyukak jóval mohóbban falják fel környezetüket, mint azt eddig hitték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.