Tíz nap alatt végzett a rákkal egy új módszer, jöhetnek az emberkísérletek

A kutatás vezetője szerint jók a kilátásaik, a kísérlet várhatóan eredményes lesz több ráktípust és az áttéteket illetően is.

MN
2018. 02. 01. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulat következhet a rák elleni küzdelemben, mivel az amerikai Stanford Egyetem kutatói új gyógymódot dolgoztak ki egérkísérletek segítségével. A módszerük egyik különlegessége az volt, hogy a tumorba injekciózása után a szervezet további tumorait is el tudták pusztítani – emeli ki a Stanford Medicine magazin.

A korábbi kísérletek során többféle molekulával és vírussal dolgoztak a kutatók, ám azok nem vezettek eredményre. A legújabb vizsgálat során húsz új molekulát tesztelt Ron Levy csapata. Az egerekben először is tumorokat növesztettek rákos sejtek bejuttatásával, majd a molekulákat sorra beinjekciózták a növekedésnek indult tumorokba. Az eredményt figyelve azt látták, hogy egy molekulapár bizonyult hatékonynak, ennek egyik komponense a CpG nevű DNS-szakasz, a másik pedig egy antitest. Az előbbi a dendrikus sejteket stimulálja – ezek támogatják a rákkal szembeni védekező mechanizmust. Az OX-40 elnevezésű receptorhoz kötődő antitest pedig a T-limfocitákat aktiválja.

Mint Ron Levy elmondta, a molekulapár együttese azért is érdekes, mert külön-külön nem vezettek eredményre. Összekapcsolva azonban tíz napon belül eltűnt a befecskendezett tumor, valamint az azon kívüli tumor is, körülbelül kétszer annyi időn belül.

Az egerek után embereken végeztek kísérleteket, és csak bizakodni lehet, hogy a hatás hasonló lesz. A klinikai tesztekkel nyirokrákos betegeken tesztelik majd a hatóanyagot. A kutatás vezetője úgy véli, jók a kilátásaik, a kísérlet várhatóan eredményes lesz több ráktípust és az áttéteket illetően is. A kutatáson kívüli szakemberek is optimisták – olvasható a Science magazinban, mivel az egerekkel mellrák esetén is eredményes volt a szer, amely daganattípus nagyobb hasonlóságot mutat az emberi szervezetben találhatóval.

Az eredményekről beszámoló tanulmány a Science Translational Medicine szaklapban is megjelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.