24 óra, 8 kilométer: visszafordult a leszakadt jégself kutatására indult hajó

Nem volt kegyes hozzánk az anyatermészet ezen a küldetésen – mondta Katrin Linse, a kutatócsoport vezetője.

MTI
2018. 03. 02. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RRS James Clark Ross kutatóhajó útját nagyon lelassította a vastag jégtakaró: 24 óra alatt 8 kilométert sikerült előrejutnia. Mivel még 400 kilométeres út állt előtte, a brit expedíció úgy döntött, hogy visszafordul.

„Nem volt kegyes hozzánk az anyatermészet ezen a küldetésen” – mondta Katrin Linse, a kutatócsoport vezetője.

Közben az Északi-sarkon éppenséggel elvékonyodott a jégsapka, és melegebb van, mint Európa egyes részein. A jég kiterjedése is rekordszintre csökkent.

A kutatóhajó a Larsen C jégselfhez indult, amely tavaly szakadt le az Antarktiszról. A Larsen C minden idők egyik legnagyobb leszakadt jégtömbje, területe mintegy 5800 négyzetkilométer, nagyobb, mint Trinidad.

A kilenc kutatóintézet tudósaiból álló kutatócsoport a Larsen C helyett most északabbra hajózik, és azon a helyen gyűjt majd mintákat a tengerből és a tengerfenékről, ahol 1995-ben egy másik jégself szakadt le.

Bár az Antarktisz partjain néhol nagyon vastag a jég, a teljes kontinens körüli jég kiterjedése az évszakhoz képest az eddigi feljegyzések alapján a második legkisebb, a tavalyit sem éri el az amerikai hó- és jégadatokat regisztráló központ szerint.

A modern ipari termelés kezdete előtti korszakhoz képest a Föld felszínén egy Celsius-fokkal nőtt világszerte az átlaghőmérséklet. Ezt a trendet a klímakutatók szerint az üvegházhatású gáz emberi tevékenység okozta kibocsátásának növekedése alakítja.

A 2015-ös párizsi klímatalálkozón csaknem 200 ország vállalta, mindent megtesz, hogy két Celsius-fok alatt tartsa a globális felmelegedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.