Egy minapi sajtóértekezleten a világ legnagyobb sörgyártó cége, az Anheuser-Busch főnökei teljesen komoly arccal jelentették be, hogy megkezdték annak előkészítését, hogy az ő termékeik lehessenek a „Marson főzött első sörök”. Elon Musk, a SpaceX űrhajózási magáncég tulajdonosa nemrégiben kürtölte világgá, hogy záros határidőn belül embert akar juttatni a hozzánk legközelebb eső bolygóra. Ez valóságos Mars-lázat indított be, minden cég, amelynek marketingesei valamilyen módon össze tudták kapcsolni termékeiket a vörös bolygóval (bármely hihetetlenül hangozzék is ez), igyekeztek valamilyen Marssal kapcsolatos bejelentést tenni. Első hallásra ebbe a csoportba sorolható az Anheuser-Busch bejelentése is (amelynek termékei között olyan márkákat találunk, mint a Budweiser, a Stella Artois, a Beck’s, a Leffe), de ha jobban megvizsgáljuk – vélhetően sokkal jobban, mint azt a cég saját maga tette –, olyan problémákat vet fel, amelyeknek a sörfőzésen túli jelentősége is van.
A Wired szerzője számos alkoholipari szakértővel egyeztetve arra a következtetésre jut, hogy a sör nem lenne túl okos választás a vélhetően állandó helyszűke miatt szenvedő marsi telepesek számára. A jövőbeli bolygókat kolonizáló űrhajósok évszázadokkal ezelőtti megfelelői a hajós felfedezők voltak. Az ő ellátásukra hagyományosan tömény italokat, rumot vagy grogot rakodtak a hajókra. Ezek magas alkoholtartalmuknak köszönhetően kis térfogatban is biztosították a kellő mértékű tudatmódosítást, és ugyanezen oknál fogva nem is voltak romlandók. Ezért érdemes lenne az űrhajósoknak is az égetett szeszekben gondolkodniuk.
A Michigani Állami Egyetem vegyészmérnöke (aki mellékállásként szeszfőzéssel foglalkozik) a Wirednek elmondta, hogy egy liter whiskey gyártásához nagyságrendileg egy négyzetméter kukoricaföldre van szükség. Ez a Földön nem tűnik hatalmas területnek, de egy marsi űrállomás területén hatalmas pazarlás lenne. Akkor már jobb választás lenne alapanyagnak a rizs, amelyben területre vonatkoztatva több a szénhidrát, és nem is feltétlenül van szüksége igazi termőföldre. Persze sokkal valószínűbb, hogy a valóságban – ha ez a probléma valaha is fel fog merülni – a hosszú hónapok óta szomjúhozó telepesek lejjebb engedik elvárásaikat, és minden szerves élelmiszer-maradékot szívesen felhasználnak majd az etilalkohol előállításához.