Októberben szinte súrolja a Földet egy aszteroida

Van még némi bizonytalanság, de nem fogunk ütközni a 2012 TC4-gyel, amely akkora lehet, mint egy ház.

MN
2017. 07. 31. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló lehetőséget kapnak hamarosan a Föld-közeli objektumokat tanulmányozó kutatók: a 2012 TC4 jelű kisebb – 10 és 30 méter közé becsült – aszteroida október 12-én egészen közel halad el a Föld mellett. Az egészen közel persze relatív, és vannak számítási bizonytalanságok is, de a NASA most úgy számol: az égitest nem lesz közelebb a Földhöz 6800 kilométernél, ami csillagászati mértékkel nem több egy hajszálnál.

A 2012 TC4, mint a neve is mutatja, már majdnem öt éve ismert, de a Hawaiin található Pan-STARRS teleszkóp csak hét napig tudta követni, miután kiszúrta 2012 október elején. Ebből fakad a bizonytalanság, hogy pontosan mekkora távolságra halad el: lehet, hogy 6800 kilométerre, de lehet, hogy 270 ezerre. Ez még mindig nem sok, csak a Föld és a Hold átlagos távolságának mintegy kétharmada.

Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida – amely valamivel nagyobb, mint az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013-ban felrobbant meteor –, több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és megfigyelni az objektumot. Ez általában is jó tapasztalatot jelent a Föld-közeli, vagyis potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák megfigyelésével és a pályájuk kiszámításával foglalkozó kutatóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.