A Cassini fejest ugrott a Szaturnuszba

A szonda nélkül fogalmunk sem lenne róla, hogy a Naprendszer külső régióiban is érdemes lehet életet keresni.

Csécsi László
2017. 09. 15. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken, szeptember 15-én kora délután egy húszéves sikertörténet érkezett el a befejezéséhez. A NASA Cassini szondája tizenhárom évnyi keringés után ütközőpályára állt a Szaturnusszal, és meteorként zuhant a gázóriás jéghideg felhői közé. Molekulái így annak a bolygónak a részévé válnak, amelyről sokkal kevesebbet tudnánk, ha meghiúsult volna a küldetés.

A szonda 1997-ben indult, és 2004 nyarán érkezett a Szaturnuszhoz. A hét évig tartó utazás elsőre kicsit soknak tűnhet. A NASA azonban nem sietett. A Cassini keresztül-kasul bejárta a belső Naprendszert, mielőtt megközelítette a gyűrűs bolygót. Kétszer utazott el a Vénuszhoz, hogy lendületet vegyen, majd a Föld és a Jupiter gravitációját is kihasználva érte el az utazósebességét. Ezekkel a hintamanővernek nevezett kitérőkkel az űrkutatók rengeteg pénzt és helyet spóroltak. Ha közvetlenül a Szaturnuszt vették volna célba, sokkal több üzemanyagra lett volna szükségük.

A Cassini 2004 nyarán áll pályára a gázóriás körül. Ekkor vált le róla az Európai Űrügynökség leszállóegysége, a Huygens szonda, amelynek az volt a feladata, hogy elérje a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a felszínét. A fedélzetén magyar közreműködéssel készített berendezések is voltak: a fedélzeti magnetométer és a plazmaspektrométer földi ellenőrző és kalibráló rendszerét az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (ma MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) szakemberei alkották meg. A Huygens 2005. január 14-én talajt is fogott a Titánon, és lélegzetelállító fotókat küldött a Naprendszer második legnagyobb holdjának hegyek, metánból álló tengerek és tavak szabdalta felszínéről.

A küldetést eredetileg négyévesre tervezték, 2008 júniusában ért volna véget. Ez idő alatt a szonda 76-szor kerülte meg a gázbolygót, miközben több holdját megközelítette. Feladatai végeztével azonban még mindig olyan jó állapotban volt, hogy a NASA további két évet adott neki. Ekkor 64 keringést végzett, és tovább vizsgálta a holdakat is. 2010-ben aztán megint kiderült, hogy a szondában még bőven van szufla, ezért a programot másodszor is meghosszabbították, ekkor már ambiciózusabb, hétéves időtartammal.

A program zárása, a nagy finálénak nevezett manőver- és méréssorozat az idén áprilisban kezdődött. A Cassini azóta 22-szer kerülte meg a Szaturnuszt, mindig egy kissé más pályán. Végül a kutatók a Titánt hívták segítségül a végső lépés megtételéhez. A hold gravitációs tere a Szaturnusz felé rántotta a szondát, amely így már nem kerülhette el az ütközést. A lenti animáción jól nyomon követhető, hogyan adja meg a Titán a végső lökést a szondának.

Szeptember 14-én a Cassini még lőtt néhány képet a Szaturnuszról, a gyűrűkről és a holdakról, majd kikapcsolta a kamerákat. Működése alatt az űrszonda összesen több mint 453 ezer képet küldött a Földre a Naprendszer második legnagyobb bolygójáról, annak gyűrűiről és holdjairól. „Ezek a felvételek olyanok lesznek, mint amikor utoljára körülnézel a házadban vagy a lakásodban, mielőtt elköltözöl onnan. Körbesétálsz az alsó szinten, majd felmész a felsőre, végighúzod az ujjaid a lépcsőkarfán, körülnézel a régi szobádban, és előbukkannak az elmúlt évek emlékei” – mondta Linda Spilker, a NASA pasadenai bolygókutatási laboratóriumának munkatársa, a Cassini-program egyik felelőse.

A többi műszere azonban tovább működött a zuhanás közben is, hogy a légkörbe belépve is tudjon méréseket végezni. Az atmoszférát szeptember 15-én délután fél egy körül érte el, de a Földön erről csak másfél órával később szereztünk tudomást, ennyi idő kell ugyanis, hogy az adatok ideérjenek. Zuhanás közben a szonda megpróbálta minél hosszabb ideig a Föld felé fordítani az antennáit, hogy minél több információt tudjon elküldeni, ám idővel a rázkódás miatt ez lehetetlenné vált. Ahogy elérte a sűrűbb felhőrétegeket, felizzott, akár egy meteor, majd apró szilánkokra szakadt szét. Az anyaga pedig elmerült a Szaturnusz gázóceánjában. Az alábbi videó a nagy finálé lépéseit mutatja be.

A Szaturnusz körüli tizenhárom éves útja során a szonda rengeteg mérést végzett. Óriás hurrikánokat fedezett fel a bolygó pólusainak környékén, feltérképezte az északi sark rejtélyes hatszögét, és jeges kilövelléseket észlelt az Enceladus nevű holdon. Ez arra utalhat, hogy a felszín alatt vízből álló hatalmas óceán rejtőzhet, amely akár életnek is otthont adhat. Ennek bizonyításához azonban újabb küldetésre lesz szükség.

Íme néhány, a Cassini által készített fotó a NASA gyűjteményéből:

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.