Luna–2: Az első ember alkotta tárgy, amit sikerült hozzávágni a Holdhoz

Hruscsov a szonda makettjét ajándékozta Eisenhowernek, csak hogy felbosszantsa.

Molnár Csaba
2017. 09. 13. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holdra a szovjetek indítottak először űreszközt, méghozzá a Luna–1 szondát Bajkonurból 1959. január 2-án. A terv a 20. század közepének tudományos és technológiai fejlettségéhez mérten több volt, mint ambiciózus: becsapódni a Hold felszínébe egy szondával, amely a zuhanás közben tudományos mérések kavalkádját végzi (volt rajta Geiger-mérő, magnetométer, mikrometeorit-detektor), és a mérések eredményét még a megsemmisülés előtt visszajuttatja a földre. Mellesleg pedig – az űrverseny másodlagos (vagy inkább elsődleges) céljaihoz illeszkedve – a szovjet világrend felsőbbrendűségét bizonyítandó az ország címerét is otthagyja a holdon.

Nem mondhatjuk, hogy ebből nem lett semmi. Bár az egyik, rossz időzítéssel begyújtott rakétafokozat miatt nem sikerült a Luna–1-et szállító űrhajónak eltalálni a Holdat, viszont ezáltal a Luna–1 lett az első ember alkotta eszköz, amely kijutott a Föld közvetlen közeléből és heliocentrikus (Nap-központú) pályára állt. Eközben a világon először tudta közvetlenül is megfigyelni a napszelet (a napból kiinduló töltött részecskék áramlását), megmérte – és nem találta – a Hold addig feltételezett mágneses terét, és általában először végzett méréseket a Földtől távoli, úgynevezett külső űrben.

Ugyanakkor a szovjet űrkutatók mégsem tudták teljes sikernek eladni a Luna–1 misszióját, hiszen mégiscsak mellélőttek a Holdnak, márpedig – már csak elnevezése okán is – ez lett volna az elsődleges cél. Ezért minden bizodalmukat a Luna-program következő tagjába, a Luna–2-be vetették. De ennek felbocsátása sem volt problémamentes. A fellövéskor ugyanis nem tudták a teljes tolóerőt kicsikarni a rakétából, mivel hiba csúszott a gyújtási folyamatba. Így leállították a műveletet, kicserélték a rakétát, és így háromnapos csúszással, 1959. szeptember 12-én tudott elindulni a Hold irányába.

Ahogyan elődje, ez is közvetlen pályán közelítette meg a holdat, és végre sikerrel járt. Mintegy 36 órás repülés után szeptember 13-án magyar idő szerint valamivel este tíz óra után becsapódott a Hold felszínébe, méghozzá a látható korong közepétől mintegy nyolcszáz kilométer távolságban. A holdat érés helyszíne a Mare Imbrium (az „Esők tengere”) nevű síkság volt, közel az Aristides-, az Archimedes- és az Autolycus-kráterekhez.

Maga a Luna–2 szonda szinte a Luna–1 ikertestvére volt, hasonló felépítéssel és vizsgálóeszközökkel. Hajtóművek ezen sem voltak, így önmagában nem tudott manőverezni. Gömb alakú testéből csak a földi rádiókapcsolatot biztosító antennák, illetve a detektorok, mérőműszerek alkatrészei álltak ki. Amint a szonda levált a hordozórakétáról, elkezdett adni három párhuzamos rádióadóján keresztül. Ezeket a jeleket véve az űrközpont mérnökei pontosan meghatározhatták pályáját. Emellett a szonda párafelhőt is kibocsátott, amely idővel 650 kilométeres átmérőjűvé tágult, és így már a szovjet (és persze más nemzetek által üzemeltetett) távcsövek is észlelhették a földről. A hordozórakéta utolsó fokozata mintegy harminc perccel a Luna–2 után csapódott a Hold felszínébe.

A Luna–2, első ember alkotta, holdat elérő eszközként, megtette a tőle elvárható hatást – sokkot okozott az amerikaiak körében. Épp kezdték volna azt hinni, hogy bár a szovjeteknek nagyobb rakétáik vannak, nekik viszont jobbak az irányítórendszereik. Erre az oroszok sikeresen szondát küldenek a Holdra, miközben a NASA a Pioneer–4 szondájával mindössze 60 ezer kilométerre tudta megközelíteni kísérőbolygónkat. A Luna–2 becsapódása után két nappal Amerikába érkező Hruscsov igyekezett is kiélvezni e sokknak minden pillanatát. Eisenhower elnöknek ajándékozta a Luna–2 makettjét, illetve a rajta elhelyezett szovjet felségjelzéseket.

A szovjetek minden tőlük telhetőt megtettek, hogy „kéznyomuk” megmaradjon a holdon, így a Luna–2 fedélzetén két gömböt szállított, amelyek héját egybevágó ötszögek alkották afféle focilabdaként. Egy-egy ötszög alakú rozsdalmentes acél lemezre ráírták, hogy „CCCP 1959 január” (a Luna-program kezdetét jelezve). A tervek szerint a becsapódás pillanatában felrobbant volna a gömbök belsejében elhelyezett töltet, repeszekként a tér minden irányába repítve az acél lapkákat. Valószínűleg ehelyett az ütközés keltette pokoli hőtől elpárologtak. Ezeken kívül a hordozórakétában volt egy harmadik felségjelhordozó alkalmatosság, mégpedig egy folyadékkal telt tartály, amelybe alumínium csíkok merültek, rajtuk a szovjet címerrel, az ország és a fenti dátum megjelölésével. Nem tudjuk, hogy mindezekkel mi lett.

Az első sikeres holdszonda áttételesen az amerikaiakat is segítette, mert megértették, hogy a becsapódásos landolásokkal is értékes adatokhoz lehet jutni. Ez vezetett a vegyes sikerrel kivitelezett Ranger-programhoz, amelyek szondáit ugyancsak ütközéses pályán igyekeztek a Holdnak vezetni.

Az alábbi videón a Luna–2 szondáról szóló amerikai híradás látható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.