Hatalmas barlangot fedeztek fel a Hold felszíne alatt

Ez egy csaknem 50 kilométer hosszan futó úgynevezett lávacsatorna lehet.

MTI
2017. 10. 18. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek szerint egy ilyen képződménynek fontos szerepe lehet a jövőbeli holdi expedíciókban, mivel menedéket nyújthat az űrhajósoknak a Napból érkező sugárzással és a kozmikus sugarakkal szemben.

A barlang – amelyről úgy vélik, hogy nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett – úgynevezett lávacsatorna lehet, a vulkanikus Marius Hills-régió alatt található.

Egy vulkánkitörés után a lávafolyásnak először a külső burka szilárdul meg, és miután kifolyik alóla a még olvadt anyag, hosszú alagút marad mögötte – ez a lávacsatorna vagy lávacső. Az akár több kilométer hosszú lávacsatornák idővel kihűlnek, helyenként felszakadoznak, ezek lehetnek a felszínen látható mélyedések, az esetleges barlangok bejáratai.

A japán szonda eredetileg egy nagyjából 50 méter átmérőjű és 50 méter mély üreget talált, és a területen végzett további vizsgálatok vezettek végül a lávacsatorna felfedezéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.