2000 napja a Marson a Curiosity

A marsjáró hat éve kutatja a vörös bolygót, és Windows-háttérképek százait küldte már haza.

Molnár Csaba
2018. 03. 24. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Curiosity (vagy hivatalos nevén a Marsi Tudományos Laboratórium) épp a Gale-kráter vizsgálatával ünnepelte a bolygón eltöltött kétezredik napját. Földi napokban számolva már régebb óta van ott, hiszen egy marsi nap (az úgynevezett szol) a földön 24 órának, 39 percnek és 35 másodpercnek felel meg.

Popular Mechanics szerint ez idő alatt több mint 19 kilométert gurult leszállóhelyétől jelenlegi pozíciójáig, amely a Mount Sharpon (az „Éles hegyen”) van. Ez a távolság hat év alatt talán nem tűnik soknak, de a földi irányítóknak 11 perces rádiójel-késleltetéssel kell vezetniük egy horribilis összegekbe kerülő masinát. Szóval érthető, ha nem kapkodnak.

A marsjáró persze már jóval túllépte azt az élettartamot, amit leszállásakor elvártak tőle (bár sejthető, hogy a NASA a nagy leégések elkerülése végett hivatalosan mindig jó rövidre tervezi a küldetéseket, hogy azokat biztosan jócskán meghaladhassák). Legnagyobb tudományos eredménye, hogy gyakorlatilag bebizonyította, egykor a Mars felszínén nagy tömegű folyékony víz volt. Járt kiszáradt folyók medrében és egy volt tó helyén is. Ezzel fenntartotta annak esélyét, hogy a Marson a múltban az élet fenntartásához megfelelőek voltak a körülmények.

Az évforduló (vagy szolforduló) alkalmából bemutatunk néhányat a Curiosity legemlékezetesebb fotóiból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.