Elszabadult a kínai űrállomás, zuhan a Föld felé

A becsapódás miatti pánikra azonban nincs ok.

MN
2018. 03. 27. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magára hagyott Tienkung-1 (mennyei palota) a Föld felé tart, nemsokára be is csapódhat. A számítások szerint húsvét hétvégéjén, akár már pénteken belép és elég a Föld légkörében – írja a BBC. A becsapódás miatt azonban nincs ok a pánikra.

A kínaiak már 2016-ban elvesztették az űrállomásuk feletti ellenőrzést, és azóta a Tiangong-1 megállíthatatlanul zuhan a Föld felé. A 8,5 tonnás eszköznek az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

A Tiangong-1-et 2011-ben bocsátották fel, és legalább annyira szolgálta a Kínai Népköztársaság politikai propagandacéljait, mint a tudomány haladását. Egy évvel később az első kínai női űrhajós, Liu Jang is tiszteletét tette az állomáson. Mégsem lett hosszú életű az űreszköz, ugyanis alig öt év után valamiért – a kínai űrkutatás jelentős része katonai titoknak minősül, ami joggal aggaszthat mindenkit – elveszítették felette az ellenőrzést.

Miután megszakadt a kapcsolat az elhagyatottan sodródó űreszközzel, az megkezdett kontrollálatlanul sodródni és letérni az orbitális pályáról. Azt mindenki tudja, hogy mi ennek a vége: bolygónkhoz egyre közelebb kerülve egyszer csak belép a légkörbe, ahol az óriási súrlódás miatt olyannyira felmelegszik, hogy részben elég.

Annak valószínűsége, hogy valakinek a fejére esik az űrszemét, csekély, tekintve hogy – a közfelfogással szemben, miszerint mára az egész bolygót meghódítottuk – a Föld felszínének nagyon kis töredéke lakott, nagy része óceán és sivatag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.