Vajon melyik Ronald Lauder igazi arca?

Az, amelyik antiszemitizmussal vádolja a jelenlegi kormányt, vagy pedig az, amikor baráti hangvételű levelet írt Orbánnak?

Kovács András
2013. 05. 02. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon melyik Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnökének az igazi arca? Az, amikor még januárban egy meglehetősen szívélyes levélben, „megtiszteltetésnek venném, ha elfogadná a meghívást” kitétellel kérte meg Orbán Viktort, hogy tartson előadást a szervezet budapesti ülésén. Vagy pedig az, amelyik április 4-én a Süddeutsche Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy a magyar miniszterelnök többek között a szélsőjobbnak megfelelő hangnemben beszél a parlamentben.

Lauder megnyilvánulása gyakorlatilag párhuzamba állítható a többi hazánkról megjelent külföldi elemzéssel, láthatóan hiányzik belőle a tényszerűség és politikailag motiváltnak tűnik, de nézzük a részleteket. A Zsidó Világkongresszus vezetője szerint a jobbközép kormány csak a szavak szintjén lép föl a szélsőségesekkel szemben, miközben éppen a sokat támadott negyedik alkotmánymódosítás alapján lehetett betiltani a nyíltan provokáló motorosok vonulását, vagy a világkongresszus idejére tervezett demonstrációt.

A német lapnak arról is beszélt, hogy ha „a  kormány nem lép fel a komolyan a kisebbségek elleni gyűlölet ellen, akkor az továbbterjed, és egyszer nemcsak szavakban, hanem tettekben is meg fog nyilvánulni.” Nehezen elképzelhető, hogy Laudert nem emlékeztetették arra, hogy pontosan az előző szociálliberális kormány idején került sor a cigánygyilkosságokra, amelynek pontos háttere a mai napig nem ismert, valamint a Magyar Gárda létrejöttére.

A Fidesz antiszemitizmussal való revolverezése egyáltalán nem új jelenség, gyakorlatilag a jobbközép párt 1996–97-es megerősödése óta van napirenden a külföldi és a hazai balliberális médiumokban. A tényektől elrugaszkodott vádaskodások azt követően is folytatódtak, hogy éppen az Orbán-kormány volt az, amely 2000-ben hivatalossá tette a holokauszt emléknapot, és létrehozta a Holokauszt Emlékközpontot. Nehezen elképzelhető, hogy mindezekről nem tájékoztatták a Zsidó Világkongresszus vezetőjét.

A májusi budapesti Zsidó Világkongresszuson Laudernak személyesen lesz lehetősége arra, hogy színt valljon a miniszterelnökkel való találkozón. Akkor kiderülhet, melyik az ő igazi arca: az, amelyik a Süddeutsche Zeitung cikkében antiszemitizmussal vádolja a mostani jobbközép kabinetet, vagy pedig az, amikor baráti levélben szólítja meg a miniszterelnököt. A helyzet nyílt tisztázása mindnyájunk érdeke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.