Közösségi lincselés

Ha valami felháborító dolog történik a közéletben, egész kommenthuszár-ezredek sorakoznak fel, hogy „odacsapjanak”.

Veczán Zoltán
2015. 09. 16. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Churchill állítólag azt mondta, a legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos választópolgárral. Hasonlóképpen vélekedett egy ismerősöm is, aki szerint ha valaki túl sok internetes hozzászólást olvas, megrendül az emberiségbe vetett hite (már ha a cinizmus korában rendelkezik még ilyesmivel).

Mindkét aggodalom érthető: könnyen uszítható, agresszív, „előbb üt, aztán kérdez” típusú figurákkal van tele az utca, az internet anonimitása pedig még többekben felébreszti a legrosszabb ösztönöket. A névtelenség maszkjában annak is megjön a bátorsága a verbális lincseléshez, aki a való életben egy palotapincsi elől is felmenekül egy fára. Így ha valami felháborító dolog történik a közéletben, egész kommenthuszár-ezredek sorakoznak fel, hogy „odacsapjanak” a normasértő – vagy annak bélyegzett – illetőnek.

A rituálé része a fizikai büntetés kilátásba helyezése: a vétkes megverése, felnégyelése, élve elégetése – a szemet szemöldökért „arányos” elve szerint. A Kuruc.info nevű szélsőséges portál például egyenesen sportot űzött abból, hogy megosztotta a 2006-os tömegoszlatásokban részt vevő rendőrök, majd később politikusok, közéleti szereplők fényképeit, és – sokszor olvasói segítségével megszerzett – elérhetőségeit. Hozzá ilyesféle instrukciókkal látta el az olvasókat: „Íme, a telefonszáma, adják át neki a mi üdvözletünket is!” A posztok alatt pedig tucatjával nyüzsögtek az illető kínhalálát vizionáló hozzászólások. Sőt a portál – amelynek szerzői a mai napig jórészt névtelenül publikálnak – odáig ment, hogy közfelháborodásra okot adó cselekményként értékelte a neki nem tetsző facebookos hozzászólásokat is: a „magyarellenesnek” tartott kommentelők profiloldalát ugyancsak megosztotta, célpontjává téve a szélsőjobboldali gyűlölködőknek.

Hasonlóval az ellenoldal is próbálkozott – ilyen volt például a könnyen feledhető Partizan.info –, de nem jártak sikerrel. Egészen a legutóbbi hetekig, amikor egyes szélsőliberális körökben újjáéledt a magánemberek listázására és megbélyegzésére irányuló mozgalom, és megszületett a Köztünk élnek Tumblr-oldal. A blog arra buzdította olvasóit, hogy küldjék be a migránsokra az interneten sértő megjegyzéseket tevő ismerőseik Facebook-profilját. Ezt aztán a hozzászólással, teljes névvel és fényképpel kitették a mindenki számára nyilvános „virtuális szégyenfalra”, ahol a kommentelők darabokra szedték az illetőt. Ez a felület – amellett, hogy sunyi és aljas jelenség – természetesen személyiségi jogi aggályokat is felvetett, talán nem véletlenül törölték napokon belül a blogot és utódoldalát is.

Szintén nem volt hosszú életű a László Petra, az N1 televízió bevándorlókba rúgó operatőre számára létrehozott facebookos szégyenfal, de működésének három napja alatt csaknem 40 ezer kedvelést gyűjtött be, a kapcsolódó hozzászólásokban pedig elképesztő gyűlölet szabadult el. Idézném a gyalázkodó, dehumanizáló, olykor az operatőr halálát kívánó kommentek egyik gyöngyszemét: „Egy hónapja van hátra ennek a k nak; az arabok emlékezni fognak rá, lefejezik, a fejét meg úgy rugdossák majd, mint egy focilabdát”. A hozzászóló egyébként egy tinédzser lány volt.

Kétségünk ne legyen hát, minden gyűlöletközösség így viselkedik, nem csak a Kuruc.info keménymagja. A szélsőséges állatvédők az állatkínzókat akasztgatnák, a környezetvédők meg a szemetelőket. A radikális feministák kiherélnék a szexista férfiakat, utóbbiak jól elvernék a feministákat. Úgy látszik, ez valami igazán emberi, közösségi dolog: a lincselés. A XXI. században nálunk – szerencsére – csak a virtuális térben repkednek a pofonok. Egyelőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.