Mind megette

Lassan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc nem is Felcsút polgármestere, és Orbán Viktorhoz sincs semmi köze.

Lakner Dávid
2016. 10. 29. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan az is kiderül, hogy Mészáros Lőrinc valójában nem is Felcsút polgármestere, és Orbán Viktorhoz sincs semmi köze. Legalábbis gya­nítjuk, ha nekiszegeznénk a kérdést, rögtön tagadásra váltana. „Hogy én Orbán Viktorral egy képen? Kérem, ez félreértés, véletlenül futottunk csak össze” – felelné. Amúgy is érthető, hogy Mészáros inkább lerázná az újságírókat, nem lehet mostanában túl sok szabadideje. Egyre csak a Népszabadság felfüggesztett újságíróiról faggatják, miközben őt más problémák kötik le. Aggodalmas arccal mereng az önkormányzatban: vajon milyen irányba lenne érdemes indulnia a Mediaworks-lap Bravo magazinnak? A polgármester saját gyerekeire gondol, és heves indulatok fűtik: végre felelősségteljesen kell kezelni az ifjúság ügyeit!

Aztán máris új szerzeményén, a Mindmegette.hu-n morfondíroz: talán lehetne ott egy rovata a speciálisan magyaros ízeknek! A gasztronómia terén sem ártana a nemzeti érzést erősíteni – sóhajt a polgármester, miközben eszébe jut, hogy nemrég betért egy pesti étterembe, és döbbenetesen kicsi adagokat kapott.

Persze mindez csak a fantázia szüleménye: a polgármester biztos nem töpreng ilyesmin, hiszen egyrészt nyilván tiszteletben tartja a sajtó függetlenségét, másrészt állítása szerint nem is ő vette meg a Mediaworksöt. Nekem egyetlen Opimus-részvényem sincs – jelentette ki a nem médiamágnás. Igaz, állítását némiképp árnyalja, hogy embere, Csík Zoltán a Válasz.hu szerint részvényesi és menedzseri oldalon is részt vett az Opimus felfuttatásában. A cég igazgatósági tagja Mátrai Gábor is, akinek közös vagyonkezelő részvénytársasága (Medio Varios Zrt.) van Csíkkal, Mészáros két lányával, illetve a Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjével, Halmi Tamással.

Szegény Mészáros Lőrincet ugyanakkor lassan megsajnálja az ember, hiszen a vásárlás előtt egy héttel láthatóan még fogalma sem volt róla, hogy országos laphálózatot fog venni. Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen – talányoskodott a Hír TV kérdésére a polgármester.

Az, hogy a kormánypárti oldalon eddig mindenki csak gazdasági kérdésként állította be a Népszabadság azonnali bezárását, szerkesztőségének átverését és a NOL azonnali lekapcsolását, már más kérdés. Ahogy az is: Mészárossal együtt a rendszerváltás lezárásáról beszéltek a kommunizmus bukása után röpke negyed századdal, hogy aztán máris Liszkay Gábor tárgyalhasson a lap jövőjéről. A Mediaworks eddigi tulajdonosai szerint azért az Opimus vehette meg a céget, mert vállalja, hogy prioritásként kezeli a legnagyobb baloldali napilap ügyét.

Vajon hogyan kellene értékelnünk egy kormánypárti Népszabadságot: ez volna a rendszerváltás lezárásának folytatása? Vagy átnevezik a lapot Magyar Idők 2-re? Hogy mi nem lesz benne, az persze biztos, ahogy a Mediaworks többi lapja esetében is: Mészáros botrányos ügyeinek feltárása. Ahogy már az eddigiek sem találhatók sehol, hiszen jelenleg az Opimus dönthet róla, olvashatjuk-e a NOL cikkeit a polgármester látványos vagyonosodásáról. Igaz, ilyenek Mészáros szerint nincsenek: a Hír TV-nek elmondta, róla csak pozitívan írt a Népszabadság. Meglehet, ő is már a jövőbe tekintett vissza, mint a Vona-beszéd előtt Vona beszédének megzavarásáról beszámoló egyszeri 888-újságíró.

Az ügyben az N1 tévé pár napos videója nyújthat eligazítást. A jobbikos tévé a 888.hu-nál érdeklődött volna az időgépéről, ám csak a menekülő ifjú „újságírók” után volt módja futni. Épp úgy menekültek, ahogy Mészáros szokott a kérdések elől. Aki pedig ennyire iszkol és retteg, az nagyon is jól tudja, hogy van mit számon kérni rajta. Nem véletlen, hogy korábban a Mediaworkstől sem állt ki senki, csak a Népszabadság újságíróit látjuk arccal-névvel nyilatkozni. Mert nem nekik van szégyellnivalójuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.