Leleplez a 888: sötétben bujkáló amerikai az MTA élén

Hihetetlen oknyomozó teljesítmény, új minőség a revolvermédia piacán! Már csak az ürgebőr hiányzik.

Kovács Áron
2017. 05. 11. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páros lábbal szállt bele a 888.hu a Magyar Tudományos Akadémia elnökébe. A félhivatalos kormányzati bulvárportál nem kisebb leleplezéssel állt elő, minthogy Lovász László MTA-elnök – akinek persze az „érdemei vitathatatlanok” – a magyar mellett amerikai állampolgár is. Költői kérdésbe csomagolva ugyan, de a szerző nem kevesebbet állít, mint hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen mégiscsak ő „a legnagyobb költségvetésű hazai kutatási központ irányítója”.

Jellemző a 888 módszereire, hogy azt sejtetik – nem írják le nyíltan –, mintha Lovász titkolni akarná ezt az információt. Erre az a hihetetlen bizonyíték, hogy a róla szóló, magyar nyelvű Wikipédia-szócikkben nem szerepel ez az információ (mintha mindenki maga szerkesztené a Wikipédia-szócikkét), az angol nyelvűben viszont igen. Aztán persze hozzáteszik, hogy az ELTE honlapján lévő angol nyelvű önéletrajzában is ott virít az amerikai állampolgárság.

A Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó tulajdonában lévő portál támadását az váltotta ki, hogy az MTA közgyűlése elfogadott egy állásfoglalást, amelyben a kormányzati támadás alatt álló Közép-európai Egyetem (CEU) mellett állt ki, arra kérve a kormányt, tegye lehetővé, hogy a CEU változatlan formában működjön Budapesten. „Kíváncsiak voltunk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke miért viseli ennyire a szívén a CEU sorsát” – írja a 888, és persze meg is találja a választ az amerikai állampolgárságban.

A 888 csak azt nem magyarázza meg, hogy miért baj az, ha valakinek van amerikai állampolgársága is. Ezek szerint minden, 1956-ban vagy később az Egyesült Államokba emigrált, majd onnan visszatért ember nemzetbiztonsági kockázat? Az is nemzetbiztonsági kockázat volt, hogy Horváth János fideszes képviselő lehetett, és kétszer is az Országgyűlés korelnöke volt? Nemzetbiztonsági kockázatot jelent Andy Vajna kormánybiztos, aki milliárdos támogatások felett diszponál? És a magyar-brit állampolgár Schöpflin György fideszes EP-képviselősége?

A kormányzati propaganda egészen veszélyes vizekre evez, ha a kettős állampolgárságot kockázatnak minősíti. Az csak egy párhuzam, hogy utoljára a jobbikos Gyöngyösi Márton akarta nagy erőkkel tudni, hogy képviselőtársai közt kik az izraeli állampolgárok. Jóval veszélyesebb, hogy egyes szomszédos országokban általában is kockázatnak tekintik a magyar állampolgárság felvételét. Nyilván, a 888-nak ez a példa, hiszen az ő világukban is egyszerű a képlet: a külföldi az ellenség.

A legijesztőbb az egészben, hogy ezek szerint bárki, aki nyilvánosan kritikát mer megfogalmazni a kormány bármilyen intézkedéséről, számíthat rá, hogy személyében fogják megtámadni. Zajlik ez már egy ideje, politikusok, üzletemberek, újságírók kapták meg a maguk Ripost-cikkét és TV2-s riportját, de az MTA-elnök betámadásával a 888 tényleg új minőséget hozott ebbe a játékba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.