Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Békemenet és kereszténység

Kiállnak a pápa legazemberezése, a korrupció és a gyűlölködés mellett is.

Reichert János
2018. 03. 14. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel toborozzák a március 15-i nagy békemenetre a résztvevőket. Helyes. Az emberek álljanak ki a nézeteikért. De vizsgáljuk meg mégis, hogy miként dönthet ilyenkor egy hitvalló keresztény.

A békemenet két fő szervezője közül az egyik Bayer Zsolt. Aki őt követi, helybenhagyja 2016. augusztusi megállapítását is: „A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember. Most hirtelen nem jut eszembe harmadik lehetőség. Bármennyire is sajnálom.” Ne feledjük, ezzel a kijelentéssel a sajtó nyilvánossága előtt végeredményben egyetértett a református lelkész Balog Zoltán emberminiszter. Ettől a kijelentéstől nem határolódott el Semjén Zsolt, a nevében kereszténydemokrata párt elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök helyettese. Aki részt vesz a békemeneten, jelenlétével ezt a kijelentést is támogatja.

A másik fő szervező Bencsik András, a Demokrata hetilap főszerkesztője. A laphoz a kormány jóvoltából dől a közpénz, amiből könyvkiadásra is telik. Kiadták például Badiny Jós Ferenc teljes életművét, amelyből megtudhatjuk, hogy a Biblia hazudik, Jézus pártus herceg volt, és tájékozódhatunk az ősmagyarok fényvallásáról is. Ugyanitt kapható 2018-as Horthy-naptár, továbbá a Kolbrin Biblia XXI. századi „Mester Kiadása”, amely úgyszólván nélkülözhetetlen mindazoknak, akik meg szeretnének ismerkedni az „igazi Jézus” britanniai utazásaival.

A Bayer–Bencsik-békemenet célja megmutatni a világnak, elsősorban a Soros György-féle gazembereknek, hogy a magyar nép kiáll Orbán Viktor és kormánya mellett. Ha így van, vessünk egy pillantást arra, mi minden mellett áll ki valójában a békemenet.

Kiáll a fékevesztett korrupció mellett. A mai Magyarország egyik legnagyobb tehertétele a szűkebb és tágabb értelemben vett korrupció elterjedtsége és mértéke. A kormányzat semmibe veszi felelősségét a közvagyon megóvásában és gyarapításában. Semmit sem tesz annak megakadályozására, hogy a közpénz értékarányos ellentételezés nélkül veszítse el közpénz jellegét. A közbeszerzések irányítottak, az adóztatási, rendőri, ügyészi gyakorlat részrehajló. A törvényhozás és az államigazgatás személyes érdekeket a közjó elé helyező döntéseket hoz, amelyek törvénytelen befolyásolásra, vesztegetésre, protekcióra, csalásra, hálapénzre, hatalommal való visszaélésre utalnak.

A római katolikus egyház társadalmi tanításának tematikus tartalmi összegzése, kompendiuma a 411. pontjában így fogalmaz: „A demokratikus rendszerek legsúlyosabb torzulásai közé tartozik a politikai korrupció, mert egyszerre árulja el az erkölcs alapelveit és a társadalmi igazságosság normáit: azáltal akadályozza az állam helyes működését, hogy negatívan befolyásolja a kormányon lévők és a kormányzottak között lévő viszonyokat; növekvő bizalmatlansághoz vezet a közintézmények iránt, kiváltja a polgárok növekvő érdektelenségét a politikával és annak képviselőivel szemben, ami az intézmények gyengülését eredményezi.” Több pápa, a leghatározottabban Szent II. János Pál, kifejezetten helyeselte azokat a társadalmi méretű megmozdulásokat, „amelyek nem folyamodnak erőszakhoz, hanem saját igényeiket és jogos követeléseiket fejezik ki az államhatalom tehetetlensége vagy korrupciója miatt”.

A békemenet kiáll az Orbán-kormány körkörös gyűlöletet árasztó, mindenkivel ellenséges diplomáciája mellett is. A Szijjártó Péter nevével fémjelezhető lealázó agresszivitás mellett. A Fidesz-stílus nem csak a pápát gyalázza, számos nemzetközi szervezet vezetőivel ezt teszi, egészen az ENSZ-ig. És persze folyamatosan rágalmazza a névtelen menekültek tömegeit, valamint az itthoni ellenzék politikusait.

A világ nem hülye. Érteni fogják az üzenetet. Ha tömegek menetelnek Bayer Zsolt és Bencsik András mögött, éltetve a világon mindenkit megsértő Orbán-kormányt, helyeselve a korrupt kormányzást és az ordenáré hangnemet, akkor senki se csodálkozzék április 8-a után. Sem a Szentszék, sem a demokratikus világ nem követi a Szijjártó-stílust. Nem fognak ordenáré mondatokat közölni a sajtóval. Csupán leírják Magyarországot.

A szerző esszéista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.