Karácsony igazi programja a szabotázs

Karácsony és sleppje abban bíznak, hogy a zsebben lévő sajtójuk elhallgat minden számukra kényes információt.

2020. 07. 26. 8:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mondás szerint a jövendölés nehéz dolog, különösen, ha a jövőre vonatkozik. Ezt azonban a hazai ballib politikusok esetében cáfolhatjuk. Ha ugyanis Karácsony Gergely főpolgármesterről és sleppjéről van szó, ők hallatlanul megkönnyítik a prognózist, annyira biztosan meg lehet mondani, mit fognak tenni a közeljövőben. A fogadóirodákban nem adnának túl nagy esélyt például arra, hogy most már zökkenőmentesen le fogják bonyolítani a Lánchíd felújítását. Azaz éppen arra fizetnének horribilis összegeket, ha valaki azt tippelné, hogy vihariramban kiírják a közbeszerzési eljárást a nemzet jelképévé vált műemlék renoválására. Hogy pár hete éppen az ellenkezőjét kommunikálta a fővárosvezető? Vagyis azt, hogy 99 százalékban készen vannak, és már csak napok-hetek kérdése az egész? Nem tesz semmit, Karácsony bármikor mond bármit és annak az ellenkezőjét is. Vakon bíznak abban, hogy a zsebben lévő sajtójuk leblokkol minden olyan információt, ami azt a kételyt hintené el az emberekben, hogy a főpolgármester nem állta a szavát.

A lényeg számukra egyedül az, hogy a kormány és a konzervatív közönség idegesítésének projektje jól működjön. És ugyan mi alkalmasabb a nemzeti érzésű polgárság provokálására, mint a Széchenyi-Lánchíd felújításának a szabotálása? Borotvaélen akarják majd táncoltatni végig az egész hídrenoválási ügyet, és közben a kormányt fogják hibáztatni minden fórumon, amiért nem siet a segítségükre egy kamionnyi pénzzel mindenfajta pontos kimutatás, költségkalkuláció nélkül.

De hát nem így vannak mindennel Karácsonyék? Konfliktusgerjesztő, kormány- és polgárbosszantási eszközt látnak minden előttük álló feladatban. Mondjon valaki egyetlen ügyet, amit az új fővárosi vezetés meg tudott oldani, és nem mutogatott rögtön az általuk nyíltan gyűlölt Orbán-kabinetre! Ha pedig nincs semmi gond a láthatáron, ők mindenütt képesek arra, hogy létrehozzanak újabb és újabb konfliktusokat. Persze mit lehet várni egy olyan fővárosi kurzustól, amelynek Draskovics Tibor többszörösen levitézlett exminiszter, politikai foxterrier „a” szakembere?

A fővárosi kaotikus ügymenet megadja a feleletet. Az ő szempontjukból tehát egyáltalán nem is baj, ha sok a bénázás, teszetoszaság, rengeteg az alkalmatlan ember, mivel ez is a nagy célt szolgálja: a kormány- és polgárellenes, külföldről vezényelt „Tüske a köröm alatt” hadműveletet. Az ellenzéki program ugyanis tömören összefoglalható: mindent erőnek erejével el kell szúrni, szét kell rohasztani, hogy aztán a jobbközép kormányra lehessen kenni. Ezért semmi sem drága nekik, legyen szó bármiről, UNESCO-világörökség hídról, a Liget-projektről, idősotthonokról vagy tömegközlekedésről.

Mesterségesen forradalmi helyzeteket akarnak előállítani. Látszólag illogikus módon nemcsak hazájuk elárulása, de saját szavazóik kijátszása, az ígéretek negligálása sem számít a szemükben. Nyilvánvalóan sok autós is Karácsonyra szavazott, mégis csak a kerékpárosok érdekeit képviseli, amikor a biciklisávok állandósításával a dugók révén tömeges környezetszennyezést akar előállítani.

Még saját választási programját is semmibe veszi. A Budapest mindenkié cím módosításra szorul, annyi embert kirekesztenek a budapestiek közül. Helyette az lehetne az elnevezés: Budapest mindenkié, kivéve a nem baloldaliakat, azokat, akiknek autója van, s azokat, akik szeretik a fejlesztéseket, a sportot, a Városligetet, a harmonikus közlekedést. Továbbá az idősotthonok lakói sem minősülnek budapestinek a Karácsony-féle morbid szemlélet szerint, hisz tétlenül, cinikusan figyelte a megbetegedéseket, a több mint félszáz halálesetet, még oda sem dugta az orrát, hogy megnézze, miként birkóznak meg a vírusjárvány okozta nehézségekkel, holott ő a fenntartó.

Pedig nem kellene mást tennie a kelekótyán kegyetlen városvezetőnek, mint felütnie saját programját. A Budapest-alkotmány fejezetben megtalálhatja: „A városlakók politikai részvétele nem merülhet ki abban, hogy megválasztják a képviselőiket. Minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni az érintettek véleményét, különös tekintettel a tervezett beruházásokra.” Ilyen egyszerű, főpolgármester úr! Hitler-éltető kerületi polgármesterek mosdatása s a lakosság és kormány hergelése helyett tessék csak betartani a választási programot!

Van utána egy másik pont is: „A városnak nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie, ahol minden közérdekű adat és szerződés nyilvános, könnyen hozzáférhető.” Ugye ismerős most már a saját ígérete? Vigyázat: a korrupció eredeti jelentése rontás, romlás.

Hát akkor sürgősen hagyja abba a nemzet fővárosának lerontását, műemlékei­nek, útjainak, közállapotainak szándékos lerombolását. Más szóval méltóztassék felhagyni a korrupcióval. Kezdheti azzal, hogy az orrvérzésig hangoztatott átláthatóság és nyitottság jegyében merjen kiállni a sajtó elé és tartson Budapestinfókat. Nem kell félni, nem fog fájni, ha nem csak a haveri újságírók kérdezhetik. Tarlós István hosszú évekig tartott Budapestinfókat, ő, aki a jelek szerint sokkal fiatalosabb és modernebb volt, mint a jelenlegi főpolgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.