Orbán Viktor most is előrébb jár

Az ellenzék mostani tevékenysége rávilágít arra, milyen óriási szerencsénk van, hogy polgári kormány van Magyarországon.

Révész Máriusz
2021. 01. 26. 8:00
RVSZ Mriusz
Lovasberény, 2020. szeptember 30. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos a Lujza-majori halastó felújított kulcsosházainak átadásán Lovasberény közelében 2020. szeptember 30-án. A házakat a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program részeként újítottak fel. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja kezdődtek meg az oltások Magyarországon. Ez idő alatt 150 ezer embert sikerült beoltani. Ha ebben az ütemben folytatódna az oltás, akkor 40 hónap alatt érnénk el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átoltottságot. Ez több mint három év! Abban bízunk, hogy a vakcinák érkezése azért előbb-utóbb felgyorsul. Bár most a következő hetekben inkább lassul az ütem, hiszen a Pfizer legalább két hétig kevesebbet szállít. (Miközben ahhoz, hogy a következő hónapban is legyen 150 ezer új beoltott, 300 ezer vakcinára van szükség, hiszen be kell adni a második oltást.) Az is kiderült, hogy az AstraZeneca május végéig az ígért 80 millió adag helyett csak 31 milliót tud szállítani az uniónak. Ebből Magyarországnak nagyságrendileg 750 ezer adag juthat, de ezt is felezni kell, mert kétszer kell beadni mindenkinek.

A számokból látszik, hogy az unió lemaradt; már nemcsak Izraelben, az Egyesült Államokban, Angliában, az arab országokban oltottak nagyobb arányban, hanem például Szerbia is elhúzott mellettünk.

Teljesen esélytelen, hogy nyárra Magyarországon és az Európai Unióban megközelítsük a kívánatos oltottsági szintet. Közben a korlátozások egyre nehezebben fenntarthatók, Olaszországban, Lengyelországban és több más államban a kétségbeesett vendéglátósok, szállodások ki akarnak nyitni. Ahogy jön a tavasz, melegszik az idő, egyre nagyobb lesz az igény a lezárások feloldására. De eközben megérkeztek Európába a koronavírus sokkal gyorsabban fertőző mutációi, amelyek Nyugat-Európa számos országában már a járvány harmadik hullámát okozzák. A védekezés mintaországának tartott Szlovákiában, ahol az egész országot megpróbálták letesztelni, minden eddigit meghaladja a napi halálozások száma. Magyarországon a harmadik hullámot eddig viszonylag jól megúsztuk, nálunk továbbra is leszálló ágban van a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ha a korlátozásokat teljesen feloldjuk, ez biztos nem maradna így.

Összefoglalva: itt az 50-70 százalékkal fertőzőbb angol mutáció, az ilyen mértékű korlátozások tavasszal fenntarthatatlanok és az unió elhibázott vakcinabeszerzési politikája miatt nyárig biztos nem lesz elég oltóanyag. (Az ígéretek szerint év végéig igen, de az ősszel beadott oltások nem mentik meg a nyarat és nyáron az embereket.)

Mi lehet erre a megoldás?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismét az uniós vezetők előtt jár. Ha az unió késlekedik a központosított vakcinabeszerzéssel, nincs más megoldás, máshonnan is meg kell próbálni vásárolni. Elfogadom, hogy a Moderna vagy a Pfizer oltóanyaga korszerűbb, mint a kínai. Ha megkérdeznének, hogy melyikkel akarom beoltatni magam, valószínűleg Pfizert vagy Modernát mondanék. De a kérdés nem ez! Sokkal inkább az: kínai vagy orosz vakcina tavasszal vagy Pfizer/Moderna ősszel. Számomra a válasz egyértelmű! Sokkal-sokkal kisebb kockázata van az oltásnak, mint a Covidnak, és ha oltottak vagyunk, nyáron is élhetjük normális életünket.

Mértékadó gazdasági elemzők szerint legalább a lakosság legveszélyeztetettebb húsz százalékát be kellene oldani, és akkor újraéledhet a turizmus és visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba. Ez a járványügyi szakemberekénél jóval optimistább álláspont, de ha az unió nem szerez máshonnan is vakcinát, egy jó ideig még ezt a szintet sem lesz képes elérni. Ezért szinte biztos vagyok benne, hogy a magyar miniszterelnök példáját hamarosan más uniós kormányfők is követni fogják.

Mivel Magyarország indult elsőnek az unióból az oltásokért folytatott nemzetközi küzdelemben, esély van arra, hogy nyárig lesz valamilyen oltás azoknak, akik ezt szeretnék. Ez pedig több száz, akár több ezer életet is jelenthet, és gyorsabban oldhatjuk fel a korlátozásokat, ami pedig a gazdaság, a munkahelyek szempontjából rendkívül fontos. Erre mindannyian büszkék lehetnénk.

Sajnos nem ez történik. Az ellenzék egyáltalán nem szeretné, ha a jövő évi választások előtt a magyar védekezés sikeres lenne, rövid távú szempontjaik szerint ez ártana választási esélyeiknek. Ezért próbálják minden eszközzel akadályozni, hogy „túl gyorsan” túl sokan kapjanak védőoltást. Először az oltások ellen uszítottak az aktivistáik a neten, számos írást jelentettek meg különböző lapokban, még jobb sorsra érdemes gazdasági lapokban is zavaros publicisztikákat írtak, miszerint a kormány csak a választások miatt akarja beoltatni az embereket, mert így újraindíthatja a gazdaságot (?!). Ennek eredményeképp az ellenzéki szavazók körében decemberben sokkal alacsonyabb oltási hajlandóságot mértek, mint a kormánypártiaknál. Majd könnyes szemmel előálltak, és pillájukat rebegtetve sajnálkoztak: milyen szomorú, hogy sokan nem akarják beoltatni magukat.

Amikor felröppent a hír, hogy a magyar kormány az oroszokkal tárgyal, akkor kampányt indítottak, hogy megmentsék az orosz oltóanyagtól és az „emberkísérletektől” Magyarországot. Az is kiderült, hogy az ellenzék által egy hónapja még bőszen támadott orosz Szputnyik V ugyanolyan harmadik generációs vektorvakcina, mint amilyet az AstraZeneca is készít.

Arcukra estek, amikor kiderült, hogy már nemcsak Angela Merkel asszony és az unió szeretné, ha kapnának az orosz vakcinából, hanem az AstraZeneca is arról tárgyal, hogy az ő első oltásuk után a második körben a Szputnyikkal oltsák az embereket. Gyurcsányék álláspontja az orosz oltóanyagról mára teljesen tarthatatlan lett. Amikor Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásároltunk Oroszországtól, semmi felháborodás, csak döbbent csend és halk fogcsikorgatás hallatszott az ellenzéki oldalon.

Most attól a kínai vakcinától akarják megmenteni hazánkat, amivel már jóval több mint egymillió embert beoltottak. Kétségkívül a kínai oltás nem harmadik generációs, hanem olyan, amilyenből gyerekkorunkban mi is többet kaptunk, és amit még ma is kapnak a gyermekeink. Egy-két héten belül ki fog derülni, hogy az uniós beszerzések késlekedése miatt nemcsak hazánk, hanem számos más uniós ország is megpróbál kínai oltóanyaghoz jutni és nyár előtt azzal is oltani. Hát a Gyurcsány-koalíciónak ekkor már nem lesz könnyű megindokolnia, mi a bajuk a kínai oltással, de ne legyen kétségünk, megpróbálják majd megmagyarázni, hogy nyertek.

Az ellenzék mostani tevékenysége rávilágít arra, milyen óriási szerencsénk van, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben polgári kormány van Magyarországon. Az ellenzéki nyilatkozatokat hallva senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy ők sem orosz, sem kínai vakcinát nem vásároltak volna. Ez sok emberéletbe, hosszabb idejű korlátozásokba, lezárásokba és nagyobb gazdasági visszaesésbe került volna az országnak.

Amikor az ellenzék által feltüzelt embereknek választaniuk kell, hogy elfogadják-e az orosz vagy kínai oltást, vagy a vakcinabizonyítvány hiányában nem szállhatnak repülőre, nem mehetnek külföldre, esetleg szállodába, étterembe, moziba (nem tudjuk, mi lesz az uniós szabályozás), nem lesz könnyű számukra a döntés.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosként ígérhetem, nem feledkezünk meg azokról sem, akik oltásszkeptikusok, félnek az egy ampullából hatfelé osztható chipektől vagy akik a gyurcsányi kampány hatására nem oltatják be magukat tavasszal. Nyáron számos nagyszerű aktív turisztikai fejlesztést élvezhetnek a szabadban, ahol a járványügyi előírásoknak megfelelően, vakcinabizonyítvány nélkül is jól el tudják tölteni szabadságukat.

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.