időjárás 17°C Fatime 2023. június 5.
logo

A család jelenti a fenntarthatóság zálogát

Novák Katalin
2021.09.21. 09:00 2021.09.21. 15:06
A család jelenti a fenntarthatóság zálogát

Ezen a héten ismét Budapest lesz a családok fővárosa. A demográfiai csúcsot 2015 óta rendezzük meg, idén már negyedik alkalommal. Miért van szükség arra, hogy a világ családbarát döntéshozói, gondolkodói, egyházi vezetők, civilek, vállalatvezetők és a média képviselői találkozzanak? Miért érdemel ilyen nagy figyelmet a demográfia, a családközpontú válaszok, és hol van ebben hazánk szerepe?

Magyarország az elmúlt tizenegy évben a demográfiai megújulás hivatkozási pontjává vált. Hazánk, ez a közepes méretű, alig tízmillió lakosú ország egyre több nemzetközi konferencia, tudósítás témája lett újszerű, nagyszabású és következetes családpolitikája miatt. Az Európai Unió tagállamai közül 2010 óta itt nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma, a válásoké pedig hat évtizedes mélypontra süllyedt. A GDP 5 százalékát fordítjuk a családokra. A 3,5 százalék alá szorított munkanélküliséggel és Európa egyik legmagasabb GDP-növekedésével kedvező feltételeket teremtettünk a családalapítás előtt álló fiatalok és a gyermeket nevelő családok számára.

Tíz év alatt sikerült az országot abból a politikai, gazdasági, demográfiai és erkölcsi szakadékból kivezetni, amelybe a 2002–2010 közti baloldali kormányok taszították. Az elért eredmények ígéretesek, de korántsem elegendőek. Az évtizedek óta tartó demográfiai lejtmenet megállítására tíz év kevés. A nyugati világot jellemző értékválság korában ráadásul a keresztény kultúra és az ennek részét képező hagyományos család, a családközpontú kormányzás, a nagycsaládos életforma, a gyermekvállalás ellen jelentős hazai és nemzetközi kampány zajlik.

Ma Európában a kritikusok szerint a legtöbb környezeti, társadalmi és gazdasági kihívás oka a (hagyományos) család és a gyermek. A gyermekek tehetnek a klímaváltozásról, a gyermekvállalás miatt kerülnek hátrányos helyzetbe a nők a férfiakkal szemben, a családok támogatását célzó kormányzati törekvések pedig nem csupán szülőgépekké degradálják a nőket, hanem diszkriminatívak a szexuális kisebbségekkel szemben, és a náci korszak szellemiségét idézik.

Miközben tehát Európa egyetlen országában sem születik elegendő gyermek a népesség hosszú távú fennmaradásához, a családot és a családi értékeket számos oldalról éri támadás.

A IV. Budapesti Demográfiai Csúcs nem véletlenül épül a fenntarthatóság témakörére. Ma, amikor sokak szerint kifejezetten szégyellni való dolog gyermekeket vállalni azért, mert növelik a károsanyag-kibocsátást, és ezzel veszélyeztetik a világot, minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy kimondjuk, a demográfiai válság korában a család, a gyermek jelenti a fenntarthatóság zálogát. Nem a problémát, hanem éppen ellenkezőleg, a megoldást jelenti Európa kihívásaira, hiszen az erős családok léte azt segíti elő, hogy a nyugati közösségeket jellemző jólét pazarló öncélúságát felváltsa az életünkben a tudatos, felelős tervezés, gazdálkodás.

Nekünk, kereszténydemokratáknak tehát nem az a problémánk, hogy a fenntarthatóság ma a tudományos, a média-és a politikai diskurzus egyik leghangsúlyosabb eleme. A mi problémánk az, hogy a kifejezést kisajátították, önkényes értelmezést adtak neki, és ebbe a család, a gyermek, a demográfiai fenntarthatóság nem fér bele. A demográfiai csúcson kísérletet teszünk arra, hogy a fenntarthatóság kérdésére családközpontú választ adjunk.

Családbarát kormányként kötelességünk kiállni a családi értékek védelméért egy egyre inkább értéksemlegessé, értéktagadóvá váló világban. Az egyszerű üzenetek, az egyénközpontúság, a felelősség nélküli, „bármit megtehetsz következmények nélkül” életmód időszakában merjük kimondani, hogy a családalapítás, a felelős gyermekvállalás nem ciki, nem meghaladandó és nem meghaladható.

A budapesti demográfiai csúcs 2021-re a világ legnagyobb demográfiai fókuszú konferenciájává nőtte ki magát. Idén 18 országból mintegy hetven döntéshozó, egyházi vezető, szakember, civil szervezeti vezető, vállalatvezető érkezik Budapestre, köztük Andrej Babiš cseh, Janez Janša szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökök, Aleksandar Vucsics szerb államfő, Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke, Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja, és természetesen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is.

A nemzetközi családpárti tábor egyre nagyobb és egyre erősebb. Mi, magyarok pedig büszkék lehetünk arra, hogy ennek a tábornak a meghatározó, sőt vezető szereplői vagyunk, büszkék lehetünk arra, hogy ma a keresztény kultúrát, a családokat Magyarországon védelem övezi.

A szerző a családokért felelős tárca nélküli miniszter

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.