Mert igaz ugyan, hogy pillanatok alatt végeztünk mi még a Kajla névre hallgató hazai édességféleséggel is, noha azt maga a gyártója sem merte csokoládénak minősíteni – volt belőle nugát meg úgynevezett kakaós tejtábla, „eredeti recept szerint” –, de az csak evés volt.
A német nyalánkságokat ehelyett inkább kis túlzással szinte magunkhoz vettük, alig hihetve, hogy ilyen íz és minőség létezik, sőt, nemcsak hogy létezik, de a Lajtán túl ez teljesen hétköznapi, átlagos dolog. Ott csak csoki, itt meg még a csomagolása is kincs. Egy barátom például tényleg sokáig őrizgetett egy kiürült savanyú cukorkás dobozt az illata miatt. Akit kedvelt vagy meg akart nyerni magának, beleszagolhatott.
A rendszerváltáskor erősen élt sokakban a remény, hogy a kommunista vircsaft mellett a kakaós tejtábla is nyomtalanul vész el a süllyesztőben, de persze nem egészen így történt. Volt némi előrelépés, az igaz, egyes termékek minőségében kétségtelenül jóval nagyobb is, mint a politikáéban, de azért gyanús volt, hogy a boltokban végre megjelenő nyugati holmik mintha egy cseppet maguk is elkajlásodtak volna. Csak a márkanév és a kinézet ugyanaz – sokszor volt ez az ember érzése, és sokszor ez ma is.
Szlovákiában egy 2011-es, az EU pozsonyi képviselete által finanszírozott vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy nem a fogyasztók érzékszerveiben van a hiba, hanem az a helyzet, hogy egyes multinacionális vállalatok a nyugat-európaihoz képest valóban eltérő minőségű termékeket szállítanak az új uniós tagállamokba.
A Coca-Cola például Németországban és Ausztriában rendes répacukorral készül, a Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába szánt üdítőbe azonban már csak kukoricából kinyert, olcsó izoglükóz jut. A világcég szerint ebben nincs semmi különös, Amerikában is ez kerül az italba.
A svájci Nestlé, amelynek egy porkávéja csúszott el a teszten, azt nyilatkozta, hogy termékeiket a vevők ízlése alapján készítik el, így természetes, hogy azok országról országra eltérők. A szlovák felmérés szerint két másik kávétermék minősége is komoly szórást mutat aszerint, hogy melyik országba szánta a gyártója, de a keleti végen esetenként még a szemes bors is szemtelen, azaz törött, morzsalékos.