A ló másik oldalán

Mire itthon kész lesz a gőzerővel épülő összeszerelő ország, addigra a határokon belül nem marad, aki összeszereljen.

Lukács Csaba
2017. 06. 19. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szerint sokkoló, de még a visszafogottabb vélemények alapján is nagyon elgondolkodtató felmérést hozott nyilvánosságra a Vasárnapi Hírek. A Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása alapján közel 1,2 millió magyar felnőtt tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát! Riasztóan magas, majd 40 százalékos az arány a fiatalok körében (közülük 530 ezren gondolkodnak az elvándorláson), és a fő okok között a hazai alacsony fizetéseket, a bizonytalan jövőt, valamint a közélet állapotát sorolják fel. Tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy itthon munkaerőhiány van a környezetében, és ennek elsődleges oka az alacsony fizetés, illetve az, hogy sokan már elmentek külföldre dolgozni. A válaszolók döbbenetes aránya, 71 százaléka érintett az elvándorlásban: közeli családtagja vagy ismerőse dolgozik már külföldön. 

Jól nézünk ki: mire itthon kész lesz a gőzerővel épülő összeszerelő ország, addigra a határokon belül nem marad, aki összeszereljen.

Egy másik adatsor a Világbanktól jött, még a tavalyi év végén: 2015-ben elképesztően sok pénzt, 1223 milliárd forintot küldtek haza a külföldön dolgozó magyarok. A legtöbbet Németországból, aztán az Amerikai Egyesült Államok, majd Kanada (!) és Nagy-Britannia következik a sorban. Az MTA Munkaerőpiaci Tükör 2015 című kiadványa ugyan nem a legfrissebb, de tanulságos adatokkal szolgál: 2000-ben még csak 280 millió dollár, vagyis akkori árfolyamon 75-80 milliárd forint érkezett haza a kint dolgozó honfitársainktól, de az összeg azóta folyamatosan emelkedik, történelmi rekordokat javítva évről évre. Most már bőven ezermilliárd forint fölött van, és ez a hazai GDP 3 százalékát jelenti.

Szakértők azt mondják, a magyar gazdaság helyzetére jelenleg két dolog van jelentős befolyással: mennyi uniós pénz érkezik az országba, és hogyan teljesít a német autóipar. (Emlékezzünk csak: három éve augusztusban leállt egy hónapra az Audi Győrben, és emiatt majdnem 6 százalékot csökkent a teljes magyar ipari termelés!) Magyarország büszke és erős ország, olvasom a plakátokon, de ha tényleg megállítjuk Brüsszelt (főként az onnan érkező utalásokat, mert a hírek szerint 2018 végére kimeríthetjük az uniós kereteket), és valami miatt romlani fognak a német autók eladási számai a nagyvilágban, akkor jó nagy bajban leszünk. Majd eléldegélünk a Nyugat-Európából hazaküldött pénzekből, mondanám, ha volna kedvem viccelni, de ehelyett inkább azon gondolkodom, már eddig hány magyar háztartás banki hitelét vagy egyszerűen csak a hétköznapi fogyasztását finanszírozták az elvándorló munkásaink a hazaküldött eurókkal, fonttal vagy dollárral.

Amíg összeszerelő országot építünk, és nem magas hozzáadott értékű munkahelyekben gondolkodunk, hiába várjuk a bérek felzárkózását az uniós átlaghoz. Amíg nem költünk jelentősen többet oktatásra és innovációra, hiába reménykedünk a biztosabb jövőben és abban, hogy itthon maradnak a fiataljaink. Gondoljuk csak el: a legutolsó, nagy hírverést kapott magyar „innovációból”, a csodazongorából hányat adtunk el a piacon? Egyet sem.

A Publicus felmérése szerint minden negyedik elvándorló azért akarja itt hagyni az országot, mert elege van a hazai politika és közélet állapotából. Ebben (is) kulcsszerepe van a Fidesz vezette kormánynak: az állandó ellenségkereséssel, a folyamatos és intenzív kampánnyal még ciklus közben sem hagy szusszanásnyi időt a békés élethez. Értem én, hogy a párt vezetése azt tanulta a 2002-es kudarcból, hogy a jó kormányzás önmagában nem elégséges a győzelemhez, de most átestek a ló másik oldalára – hetedik éve kommunikációs háborúban, iszonyú csatazajban élünk, és ebbe sokan belefáradtak. Pedig nem kerülne nagyobb erőfeszítésbe egy élhető, nyugodt országot építeni, mint fenntartani a csatazajt, és meggyőződésem, hogy az ellenzék jelenlegi állapotát nézve ezzel is meglenne a sima győzelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.