Arányérzék

Az ország érdekeire, a józan belátásra vagy az igazságosságra való hivatkozás lepereg a Fideszről; az egyedüli, amiből ért, az erő.

Szerető Szabolcs
2017. 06. 06. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyű egy lekezelő félmosollyal elintézni azon közéleti szereplők akcióját, akik közös üzenetben álltak ki egy igazságosabb választási rendszer megalkotása mellett. A politikában külön kérdés, hogy egy javaslat támogatható-e, illetve a megvalósítása reális-e. Márpedig ma csak a parlamenti helyek többségét birtokló Fidesz–KDNP egyetértésével lehet átírni a választási szabályokat. A kormányzó erőt ismerve biztosak lehetünk abban, hogy nem fogja meghatni a Gulyás Márton – méltán megosztó személyiségűnek tartott – ellenzéki aktivista honlapján megjelent videón hangját hallató sokféle ismert magyar polgár követelése. A mostani rendszert 2014 előtt az akkor még létező kétharmados többségükkel élve alakították saját érdekeiket szolgálóvá a kormánypártok, és a felmérések szerint legalábbis azóta sem történt olyan átrendeződés, ami miatt most másfajta szisztéma állna érdekükben. Az ország érdekeire, a józan belátásra vagy az igazságosságra való hivatkozás lepereg a Fideszről; az egyedüli, amiből ért, az erő. Nagy kérdés, hogy a Gálvölgyi Jánostól Stohl Andráson át Zagyva György Gyuláig terjedő, egyetlen ügyre koncentráló alkalmi összefogás képes lesz-e tömegmozgalmat létrehozni. Ha nem érzi a hatalom sok százezer, a választási rendszer megváltoztatását aktívan támogató polgár hideg leheletét a tarkóján, nem fog lépni. Felettébb kétséges, hogy egy ilyen széles körű összefogás létrejönne, de ha mégis, akkor sem biztos, hogy a Fidesz csak úgy meghajol előtte. Ennyit a realitásokról. (Az ellenzék pedig nem használhatja menekülő útvonalnak a témát; azt kellene bizonyítania, hogy a mostani feltételekkel is képes kormányt váltani.)

Mégsem szólnék a cinizmus hangján a kezdeményezésről. Többek között azért nem, mert a jó szándék vitathatatlan. Nagy dolog manapság, ha valaki az arcát vállalva kiáll egy politikai tárgyú kezdeményezés mellett, meggyőződése szerint a közjót szolgálva olyanokkal, akikkel amúgy sok minden másban nem találná meg a közös hangot. A javaslat pedig támogatásra érdemes (magam kiegészíteném a határon túl élő magyarok számára lehetővé tett levélszavazás kiterjesztésének követelésével a külföldön dolgozókra). Nem azért, mintha a korábbi választási rendszerünk – ha kisebb mértékben is, de – ne torzította volna a népakaratot, vagy ne találnánk akár még aránytalanabb rendszert is a demokratikus világban (lásd: Nagy-Britannia). Hanem azért, mert az elmúlt évek bebizonyították: itt és most egy jóval arányosabb választási szisztéma szolgálná a magyar nemzet érdekét. Három éve a Fidesz–KDNP 44 százalékos valós társadalmi támogatottságát tornázta fel a rendszer kétharmados többséggé az Országgyűlésben. A hatalom pedig az így – ha úgy tetszik: igazságtalanul – szerzett bivalyerős felhatalmazását szisztematikusan a politikai verseny korlátozására, a méltányos küzdelem garanciáinak kiiktatására használja. Olyasmire, amit a rá szavazók jelentős része sem helyesel. A biztos többségéből eredő stabilitást a kormány versenyelőnynek tekinti, én azonban úgy sejtem, sokan egyre inkább nyomasztó teherként élik meg. A közügyeink normális megvitatásának lehetősége párolog el lassan, ennek egyik ellenszere lehetne az arányosabb választási rendszer, amely a köz- és időnként önveszélyes erőpolitika kultusza helyett az egyeztetés, a kompromisszum keresésének kényszerét is visszahozná. A mostani is legitim, mégis mennyivel tisztességesebb lenne egy olyan szabályozás, amely mindegyik párt egyetértését bírja!

Magyarországnak nem új rendszerváltásra, hanem másfajta politikai kultúrára lenne szüksége. Hogy konkrét legyek: az aligha normális, hogy a Fidesz–KDNP a nemzeti összetartozás (!) napján nemcsak Gyurcsány Ferencet, hanem lényegében mindegyik ellenfelét kirekessze a nemzetből. A szélsőségesen aránytalan választási rendszer súlyosan károsítja haszonélvezői arányérzékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.