Bűnbocsánat nélkül

Az utóbbi időkben a legtöbb egyháznak hivatalosan soha semmi más nem jut az eszébe, csak az, amit a kormány az eszébe juttat.

Ugró Miklós
2017. 06. 20. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa háborút hirdetett a korrupció és a maffia ellen. Azt tervezi, hogy a korrupciós cselekmények elkövetőit és a szervezett bűnözés tagjait az egyház kiközösítené. A korrupció elleni harcban a pápaság már súlyos, történelmi tapasztalatokat szerzett. A kései középkorban elburjánzó simónia (egyházi és lelki javak áruba bocsátása) a nepotizmus (a családtagok jogtalan előnyökhöz juttatása) következménye volt a reformáció, amely majdnem maga alá temette a pápaságot. Az ellenreformáció nemcsak a protestáns eszmék elleni ideológiai és fegyveres harcot jelentette, hanem azt az öntisztulási folyamatot is, amelynek eredményeként ezek a korrupciós jelenségek a katolikus egyházon belül, intézményesen megszűntek.

Ferenc pápa számtalan alkalommal kárhoztatta a világot „elrohasztó” korrupciót, a „kiirtandó daganatot”, a legsúlyosabb társadalmi csapást, amely ellen közösen kell harcolniuk hívőknek és nem hívőknek egyaránt. A pápa szerint a korrupt nem él a bocsánatkérés lehetőségével, „Úgy érzi, nincsen rá szüksége”. Nincs különbség a korrupció és a maffia között, mivel mindkettő kizsákmányolja az embertársait a közös jó keresése helyett.

A korrupció végső soron a hatalommal való visszaélés. Ferenc pápa nem csak szavakban ostorozza a korrupciót, igyekszik tenni is ellene. Pápasága első napjaiban szigorú intézkedéseket hozott a szentszéki pénzügyek fokozott ellenőrzésére. De napjainkban nem az egyházon belüli korrupció jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a világ válik mindinkább korrupttá. Az egyháznak, amely bír még ugyan világi hatalommal, egyre kevesebb világi eszköze van a korrupció elleni küzdelemhez, ellenben az erkölcsi tekintélye az a hatalom, amely hatásos fegyver lehet. A kiközösítés jó néhány országban konkrét és súlyos presztízs- és anyagi veszteséget okozhat a bűnelkövetőknek. A kiközösítés még a mai, szekularizált időkben sem pusztán jelképes büntetés.

Hozzánk mi gyűrűzik be mindebből? A szólamok szintjén minden hivatalos szerv buzgón elítéli a korrupciót. De magyarázza és mentegeti is. A magyar kormánynak és leghűségesebb híveinek Ferenc pápa nem tartozik a kedvenc nemzetközi szereplői közé. Kormányoldali fórumokon kétségbe vonták a szellemi képességeit, de még a személyes tisztességét, hitbeli elkötelezettségét is. Kétségtelen, még soha nem hirdette meg, hogy a korrupció a vatikáni politika, netán a katolikus hit pillére lenne. Ezek vagy valami hasonlónak a hiányában nehezen fog közös nevezőt találni a magyar kormánnyal, amelynek egyik vezérideológusa azt hozta a világ tudomására: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” Ezek után lehet okoskodni, hogy ki mit ért korrupción, a pápa undorító daganatot ért rajta, amelyet ki kell irtani. Jó lenne határozottan kijelenteni, hogy a magyar egyházak bizonyosan másként gondolják, mint a kormány. De az utóbbi időkben a legtöbb egyháznak hivatalosan soha semmi más nem jut az eszébe, csak az, amit a kormány az eszébe juttat.

Ferenc pápa korrupcióellenes fellépését ez idáig még nem üdvözölték a magyar egyházak, nem adtak ki támogató nyilatkozatot, nem álltak ki nyíltan és határozottan mellette. Hívei lennének a korrupciónak? Semmiképpen sem! Csak észszerűbb, ha a kormány korrupcióellenes kampányaihoz csatlakoznak. Amelyeknek eredményei láthatatlanok, de biztosak. Azok az egyházi emberek, akik mégis a hazánkban tobzódó korrupció veszedelmes mértékére hívják fel a közvélemény figyelmét, hamar kapnak valami dehonesztáló (tudatlan, ellenség, hazaáruló stb.) minősítést. Ahogy azok a papok, lelkészek és egyszerű hívők is, akik a hazánkban tartózkodó migránsoknak követeltek emberibb körülményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.