Törökvész

A jelek azt mutatják, a kormány csak azokat a fogyasztóvédelmi problémákat kezeli kiemelten, amelyek beleillenek évek óta zajló gyűlöletkampányába.

Hajdú Péter
2017. 07. 04. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a közelmúltban Brüsszel megállításával hergelte a kormány a közvéleményt, jelenleg pedig a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” szlogennel tartja magas szinten a gyűlöletkampányt, nyoma sincs annak, hogy a nemzetgazdaság egyes fontos területeivel foglalkozna. Ennek következtében a fogyasztóvédelem is csak halványan emlékeztet önmagára. Jó példája ennek a Green Holidays Kft. minapi botránya: csaknem ezer turistát hagyott egy törökországi nyaralóhelyen az utazási cég. Volt, aki épp csak megérkezett a cég által szervezett nyaralásra, s máris fordulhatott volna vissza, ha lett volna, aki visszahozza. Akadt olyan is, aki a nyaralása végén szembesült ugyanezzel a problémával. Márpedig a jelenlegi szabályozás értelmében a pórul járt utasoknak esélyük sincs a teljes kártalanításra, nem is beszélve a fájdalomdíjról.

Jól mutatja a hazai fogyasztóvédelmi szabályozás színvonalát, az ezért felelős állami szervek hozzáállását, hogy egy olyan család működtette a céget, amelynek egy másik utazási vállalkozása, a Green Travel Kft. utazásszervezői engedélyét tavaly novemberben bevonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). A cég ugyanis nem tudott megfelelni a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos előírásoknak. Vagyis jó esély volt arra, hogy a család másik vállalkozásával is gond lehet. A hazai jogszabályi környezet azonban nem állít akadályt az elé, hogy valaki új köntösben folytassa az utaztatást.

De a mostani történet más hiányosságokra is rávilágít. A testvércég engedélyét bevonó MKEH áldozatául esett a kormány központosítási mániájának: beolvasztották Budapest Főváros Kormányhivatalába, vagyis egy önálló szervvel kevesebb védi a fogyasztók érdekeit. Annak ellenére sem esik szó a jelenlegi szabályozási rendszer átírásáról, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már évek óta folyamatosan jelzi a jogalkotónak: a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy valóban megvédje az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetén.

A jelek azt mutatják, a kormány csak azokat a fogyasztóvédelmi problémákat kezeli kiemelten, amelyek beleillenek évek óta zajló gyűlöletkampányába. Például többször is foglalkoztak a hatóságok azzal, hogy miként alázzák meg a magyar vásárlókat a nyugati cégek gyengébb minőségű árukkal. A legutóbbi hatósági vizsgálat adatai azonban ezt nem nagyon igazolták, hiszen leginkább annyit sikerült kimutatni, hogy a Haribo Ausztriában forgalmazott gumimacijának zöld színe intenzívebb, mint az itthon forgalmazotté, a hazai Fantában pedig több a narancs, mint az osztrák változatban.

De pénzügyi területen sincs minden rendben, hiszen a Buda-Cash, a Quaestor, a Hungária Értékpapír brókercégek éveken, évtizedeken keresztül csaphatták be ügyfeleiket százmilliárdokkal. Az ellenőrzésért felelős szervezetek pedig ezalatt több tucat ellenőrzésen sem derítettek fényt a csalárdságokra.

Úgy tűnik tehát, valami rendszerhiba van a magyar fogyasztóvédelemben. Nem látni, hogy a fogyasztók érdekeinek képviseletéért felelős szervezetek jól szervezettek lennének, s dönteni tudó, valamint megfelelő jogszabályi háttérrel felvértezett vezetők ülnének a főnöki székekben. Persze miért is ülnének, hiszen minden jel arra mutat, a jelenlegi rendszerben nagyságrendekkel fontosabb a politikai hűség, mint a szakmai hozzáértés vagy a felelősségtudat. Jól érzékelteti a hazai hozzáállást, hogy amíg a magyar nyaralónak esélye sincs a teljes kártalanításra, s a kormány szemlátomást nem törekszik a jogszabályi háttér megváltoztatására, addig az unióban jövőre életbe lép az az irányelv, amely valamennyi fogyasztó számára teljes kártalanítást tesz majd kötelezővé ilyen esetekben.

De mindez nem érdekes, hiszen mi – ha indokolt, ha nem – lelkesen és államilag szervezetten gyűlölhetjük Brüsszelt, a multikat és Soros Györgyöt. Oda se neki, ha eközben néhány család százezreket bukik egy nyaraláson!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.