Király nem alhatik

A miniszterelnök valamiért mintha nyugtalan lenne, s olykor egészen abszurd ütközetekbe hajszolja pártját, képviselőit.

Szerető Szabolcs
2017. 08. 08. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a pillanatban, amikor az úgynevezett plakáttörvény hatálybalépése után a Jobbik hirdetéseinek helyén megjelent a kormány leválthatóságáról tájékoztató üzenet, felkerült a csörgősipka az arrogáns és fenyegetőző hatalom kobakjára. Világossá vált, hogy a lényeget tekintve hiábavaló volt minden erőlködés, nem tudták – legalábbis egyelőre – a számukra kellemetlen vélemények megjelenésének, terjedésének ezen csatornáját elzárni. Hiába környékeztek meg ellenzéki képviselőket, hiába rángatták össze rendkívüli (!) ülésre a parlamentet, hogy ott megerőszakolják a korábban általuk megszavazott alaptörvényt. És végül: hiába adta az aláírását ehhez az egészhez a köztársasági elnök.

A megcélzott szereplők – bár a jogszabály minden bizonnyal közjogilag érvénytelen – jogkövető magatartást tanúsítva leállították az addigi kampányt. A „törvény” a pártok és költségvetési támogatásban részesülő szervezetek hirdetéseinek közzétételét kötötte az úgynevezett piaci, más néven listaárhoz. Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács – ez a mondat nem a bizonytalan státusú Habony Árpádtól, hanem a politikai cinizmus másik mesterétől, Sztálintól ered –, az új rendelkezések kulturális intézményeket, színházakat hoztak nehéz helyzetbe. A nagy trükk azonban másnak nem igazán ártott: a Jobbik üzenetei ugyanazon a felületen – a lapunk tulajdonosához, Simicska Lajoshoz köthető cégek helyein – jelentek meg, csak a feladó lett egy „magánszemély”. Ezt akár a jogszabályi rendelkezések kijátszásának is nevezhetnénk, valójában arról van szó, hogy azok egész egyszerűen nem vonatkoznak a mostani hirdetésekre. Vagyis nem sikerült kezelni a fő problémát: a miniszterelnök nem akarja, hogy számára kellemetlen, veszélyes üzenetekkel legyen tele az ország. Márpedig Orbán Viktor egy legendás, egykor volt barátság emlékcserepeiből össze tudja rakni, milyen hatásos politikai fegyver lehet a köztéri reklámpiacon elfoglalt erős pozíció. A cél most tehát minden eszközt szentesít. Ezért előbb-utóbb újabb törvénymódosítás készülhet, átmeneti megoldásként – pontosabban megoldási kísérletként –, addig is itt van nekünk a Lázár János-féle plakátkommandó. Kormányhivatalok munkatársai kerekedhetnek fel, hogy plakátokat listázzanak, ellenőrizzenek, s ha kell, rendőri közreműködéssel intézkedjenek. Olyan akció kezdődik, amihez hasonló a fővárosi hirdetőoszlopok tavalyi döntögetésekor nem jött be; most is kétségesnek látszik az esetleges hatósági plakáttépkedések jogszerűsége. A kormányzás prioritásait viszont mindenki által érthetően kijelölte az intézkedés: első a pártérdek, a hivatalokhoz forduló polgárok várjanak csak a sorukra.

Első pillantásra különösnek látszik ez a nagy izgalom a Fideszben a plakátok miatt. A felmérések szerint a kormánypártok magabiztosan vezetnek nyolc hónappal a választás előtt; az ellenzék – különösen a balliberális oldalon – széttöredezett, és nagyjából ugyanazokat a köröket futja 2010 óta; a média jelentős részét már a kormány uralja, másokat állami hirdetésekkel, külön alkukkal befolyásol, a maradékot minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni, tönkretenni; s a hatalomnak is bőven megvan a lehetősége, hogy üzeneteit a közterületeken is közvetítse (listaár arrafelé nem lesz akadály). Mindez így, együtt nyerő pozíciónak látszik. A miniszterelnök valamiért mégis mintha nyugtalan lenne, s olykor egészen abszurd ütközetekbe hajszolja pártját, képviselőit. Akik követik mindenhova, bármit gondoljanak is magukban az újabb és újabb ukázokról. Ahogy az tegnap, a Fidesz 2010-es kampányáról szóló pikáns részletek nyilvánosságra kerülésével is kiderült, a múlt – és a jelen korrupcióval összefonódott kormányzása – valóságos aknamező a hatalom és gazdasági, illetve médiaholdudvara számára. Ezért biztosra kell menniük, mindent megtesznek hát azért, hogy a kellemetlen hírek ne érjék el a széles nyilvánosságot. Bele sem merek gondolni, mitől tarthatnak ennyire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.