Pénz, paripa, fegyver

A kormánynak látnia kell, hogy akár a haderőfejlesztésről, akár a honvédelem rendszerének helyreállításáról van szó, a transzparencia, a nyílt szakmai, társadalmi vita nem mellőzhető.

Zord Gábor László
2017. 08. 07. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus időszakot élünk a magyar honvédelem ügye szempontjából. A kormány a Zrínyi 2026 néven emlegetett – egyes nyugati katonadiplomaták által blöffnek, a betekintést nyert ellenzéki szakpolitikus által nem létezőnek értékelt – honvédelmi, haderőfejlesztési program keretében több mint ezermilliárd forintot kíván elkölteni az évtizedek óta elhanyagolt szféra helyzetének normalizálására, rehabilitációjára. A nyilvánosság elől homályba burkolt, a legfelsőbb döntéshozói vargabetűkre készülve állítólag szándékosan rugalmasra szabott tervezetnek azért van kettősség az elnevezésében, mert egyrészt a kor színvonalára modernizálná a „lábon álló” hivatásos-szerződéses haderőt, másrészt létrehozná azt az intézményes kapcsot a társadalom és a honvédelem rendszere között, amely a sorkatonaság felszámolásával 2004-ben lényegében megszűnt létezni Magyarországon.

A létező haderő korszerűsítése mindenekelőtt pénz kérdése. A személyi állományt versenyképes illetményekkel meg kell tartani, a katonai képességeket pedig korszerű eszközök, fegyverrendszerek nagy értékű beszerzésével meg kell újítani; ami ráadásul a szakmai perspektíva megteremtésével szintén gyakorol megtartó hatást az emberekre nézve. Nehezebb dolog a 15-25 százalékot kitevő létszámhiány pótlása, az utánpótlás nevelése – értük a munkaerőpiacon eredményes harc megvívása –, illetve egyes, az elmúlt negyedszázadban felszámolt vagy leépített katonai képességek helyreállítása. A régi tanulság most is érvényes: ha mégoly gyengén is, de megőrzünk valamit, azt helyreállítani sokkalta könnyebb, mint a semmiből felépíteni valamit. Ahogy az is látszik, hogy az ember itt is a legszűkebb keresztmetszet. Legyen szó a beszerzések követelményrendszerének sikeres összeállításáról, a fegyvernemi kultúrák helyreállításáról, a civil szakpolitikai kontrollról: a kvalitáshiány égbekiáltó, s ezzel a legjobb szándékú intézkedések végrehajtásának hatékonysága is csak alacsony lehet. Az is szembetűnő, hogy a második „unortodox” Orbán-kormány neoliberális hon- és rendvédelmi nyugdíjpolitikájának revíziója nélkül az újjáépítés humán oldala lényegében megvalósíthatatlan. Az államért – és rajta keresztül a nemzet egészéért – eskü alatt életüket is feláldozni kész közszolgákat (a katonákat) és családjukat egész egyszerűen nem lehet egy kalap alá venni a többi munkavállalóval és állampolgárral. Ennek állami és nemzeti túlélési alapvetésnek kell lennie. Értékrendszerileg mellesleg ez valós konzervativizmus, szemben a tusványosi kirakatilliberalizmussal, de ez más tészta.

Értelemszerűen a nyugdíjkérdés (és más szociális, például lakhatási kérdések) a program haderőfejlesztési és honvédelmi része között is hidat képez. Annak a bizalmi térnek a megteremtéséről szól, amelyben aztán a szülők bátran adhatják honvédelmi táborokba a gyermekeiket, illetve a fiatalok megalapozottan szövögethetik karrierterveiket a honvédelemre alapozva. Ideillik az új, kibővített tartalékosrendszer, sőt, hogy a gazdaságot se hagyjuk ki, egy helyreállítandó hadiipari (könnyűfegyverzet- és lőszergyártó, javító-fenntartó) szektor is. A korszerűsített, „lábon álló” profi haderőt így végül körbevenné egy olyan, családtagokkal, katonajelöltekkel, honvédelmi nyugdíjasokkal együtt már százezres nagyságrendű közeg, amely nélkül a honvédelem sikeres társadalmi (és vele együtt politikai) reintegrációja nem lehetséges.

A kormánynak látnia kell, hogy akár a haderőfejlesztésről, akár a honvédelem rendszerének helyreállításáról van szó, a transzparencia, a nyílt szakmai, társadalmi vita nem mellőzhető. Ha rövid távon egy-egy program drága beszerzéstúlélése visszafogottabb kommunikációt indokolna is, félő, hogy hosszabb távon – pláne egy politikai váltás esetén – megbosszulná magát. Mert azzal nehéz vitatkozni, hogy a legfontosabb kritériumnak a Zrínyi 2026 égisze alatt megvalósuló lépésekkel szemben a megalapozottságnak és a hosszú távú fenntarthatóságnak kell lennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.